tisdag 21 april 2015

När inspiration blir tävling och klump i magen

Främst jag, mamman i Ekofamiljen, följer en del grupper och konton på sociala medier som Instagram och Facebook. De ger mig och oss inspiration, idéer och drömmar. 

Men ibland, som just nu, kan det mest ge en klump i magen. Allt känns plötsligt som en tävling, man ska jämföra sig med alla andra. Man ska köpa mest eko, ha minst plast, inga kemikalier, baka allt bröd och göra all mat från scratch. Man ska ha karriär men inte jobba utan växla ner, downshifta, äga minst grejer men flest loppisfynd och ha dem organiserade snyggt i unik förvaring. Maten ska va egenodlad, sockerfri, raw och innehålla frön och grejer man knappt visste fanns - och så ska barnen äta glatt? Du ska leva enkelt med inga pengar men inte känna stress över ekonomin, barnen ska alltid va söta och glada och inte titta på tv, smartphones, läsplattor eller äta microvärmd mat. 

Ibland orkar man inte. Det tar stopp. Inspirationen blir nästan provocerande. 

Men sen vänder det, förhoppningsvis ganska snabbt ändå, och man börjar ta till sig nya idéer och framför allt så ser man allt bra man ändå gör. Att alla är olika är en klyscha som är så sann att det borde stå över allt. Alla har sina nischer och gör det som funkar i vardagen för dem. Alla små grejer och steg är bra. Men det är svårt att inte jämföra sig. Vi väljer medvetet "snyggbilder" till vår blogg. För att inspirera men även för att ha kvar privatlivet. Vi fuskar med det mesta så det står härliga till! Ledsna barn, allmänt vardagskaos och oeko färdigmat. Men det delar vi med de närmsta som även delar sina funderingar och så stöttar vi varandra. 

Bloggen är för oss ett forum för inspiration och för att kunna känna att vi är många som ändå tänker på allt det där - eko, reko, retro, enkelhet, ekonomiskt, secondhand, mindre plast, mindre kemikalier. 

Tack alla nya läsare och följare. När man vanlig men ändå lite ovanlig är det skönt att ibland få bekräftat att vi är många som drar åt samma håll. 


8 kommentarer:

 1. Tack för ett bra inlägg! Håller verkligen med dig i den sista meningen - när man är vanlig men ändå lite ovanlig så är det faktiskt väldigt skönt att läsa om andra som också är som en själv. Särskilt när man själv tycker vissa saker är självklart (att odla sina grönsaker och köpa det man kan second hand t ex) men uppfattas lite annorlunda i andras ögon...
  Att vara "medveten" gör att mycket tar extra tid och kraft att genomföra, det är inte helt enkelt att välja "rätt" alltid. Ibland får man nog bara släppa det och inse att allt handlar om prioriteringar och man inte kan vara helt 100 jämt. Skönt att höra att det är fler som tänker så (även om man egentligen vet om det så är det skönt att se det på pränt också). :)
  Ha en bra dag!
  /Annie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Annie, vi håller med till fullo. Viktigt att kunna släppa det som inte blir 100 rätt och traska vidare, man får välja sina strider och prioriteringar. Och visst vet man oftast att vi är ganska många som tänker lika dant, men ibland och i vissa sammanhang är det fasligt lätt att glömma bort och känna sig både vilsen och ensam. Ha en fin kväll och morgondag =)

   Radera
 2. Hej! Jag känner igen mig. Och gissar att alla gör det. Det är lite av problemet med Instagram och Facebook. Folk (inklusive jag själv) lägger upp sånt som man vill visa upp. Det "braiga" i ens liv. Sällan det som är jobbigt, går fel eller kaoset hemma. Det som händer är att vi visar upp mer eller mindre perfekta liv. Vilket naturligtvis inte finns på riktigt. Men det är lätt att glömma bort det bland alla inlägg om perfekt hemlagad ekomat och senaste Klean Kanteen - flaskan i bästa giftfria modellen.

  Tack för ett bra inlägg. Allt gott /Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv Sara för ett klokt och bra inlägg, så sanna ord! Den är lurig den där "självcensuren" vi hittat på, det är lätt att börja tro det är verkligheten.

   Radera
 3. Klokt inlägg.
  Och fantastiskt bra skylt på slutet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, haha ja visst är den bäst! Hittat i flöde på Facebook för några år sedan så vet ej var originalskylten står. Klockren är den iaf!

   Radera
 4. Ja, ibland kan samhörigheten och peppning oss emellan komma på avvägar och man glömmer liksom av att vi alla i slutändan ändå tjänar mest på att hålla varandra om ryggen. Det finns ingen framgång i press och stress, skampålsbeteende eller tissel-tassel utan det bästa resultatet får vi tillsammans. Mycket kloka ord!

  Trevlig kväll // Alexandra (som precis ätit en synnerligen onyttig och o-eko köpepizza)

  SvaraRadera
 5. Så goda och nödvändiga de där pizzorna är ibland! och lösgodiset och allt annat man "fuskar" med! Jo det där med konkurrens kan gå snett fort. Det är ju tillsammans som vi kan påverka och inspirera företag och politiker m.fl. att göra förändringar. Har gått ur flera grupper på Facebook som var tänkta som inspiration gick över till ganska hätska inlägg om små detaljer och som du skriver - skampålsbeteende och översitteri om att de minsann vet bättre osv. Är nog helt fel väg att gå om man vill komma någon vart tillsammans. Tack för genomtänkta ord.

  SvaraRadera