fredag 27 februari 2015

Frivillig enkelhet

Något vi pratar mycket om här hemma nu är "frivillig enkelhet" och vad det kan betyda för vår familj. Vad vill vi göra med vår tid - och då menar vi inte de där semesterveckorna som går tokigt fort - utan vardagen, det är ju det som på nåt vis är "livet" så att säga. Hur mycket vill vi jobba framöver, vad behöver vi? Hur många av våra grejer använder vi och vilka är egentligen bra att ha och vilka tar bara upp plats och energi? Hur mycket vill vi städa och plocka grejer?

Efter jul började vi gå från rum till rum och titta på saker. Målet är att ha kvar det vi använder och det vi tycker är vackert. Vägen dit är ganska lång...men det är skönt att börja tänka. Taktiken är rum för rum inne i huset. Det mesta skänks, något kanske säljs eller ges till vänner, och en (så liten som möjligt) del fyller på högarna i uthusen. Uthusen ja... De är ett senare och större projekt! 
Tips på hur man kan komma igång med att rensa onödiga prylar

- Bra är ett litet erkännande inför sig själv att man har onödigt mycket prylar. Allt från pennor till skönhetsartiklar, kläder och porslin m.m. De allra flesta av oss har ett överflöd av saker, men ofta använder vi ändå samma favoritprylar, kläder, bunkar eller muggar. 

- Kör en "kvällslov": ta en kasse eller kartong och gå från rum till rum (eller bara ett vilket också är bra) och plocka bort sådana där saker som oftast ligger på golv, bänkar, stolar, lösa i hyllor mm. Saker som inte har någon plats, kanske ingen fuktion. Troligen tycker du inte om dem för då skulle saken fått en "värdig plats" någon stans. Ett hem fylls fort upp av saker som bara flyter omkring och inte "bor" någonstans. 

-Är du modig så ställ kassen i skänkvrån. Ett annat alternativ är att skriva datum på kassen och ställa bort, ibland är det lättare att göra sig av med saker när man fått lite distans till dem och insett att man inte saknat dem. Efter några veckor kanske hälften skänks och resten får flytta in igen och få egna platser i lådor och skåp. 

-Ha alltid en kasse för skänk och ev sälj någonstans så det går lätt att lägga dit saker du "springer på" under dagen. Det måste va lätt att komma dit så att det blir gjort. Vi har vår precis utanför dörren i tvättstugan. Och det är fler än en oftast. 

- Gör små "räder" när du ändå gör något annat. Gå igenom en hylla eller låda i badrumsskåpet när du ändå borstar tänderna eller håller ögat på badande barn. Vad använder du inte? Vad har gått ut i datum? När du plockar ur disken och hyllan känns full, vad kan ni testa va utan som tar plats?

- Ha inte kvar saker bara för att du fått det eller för att de kostade mycket. Trivs du med dem? Använder du den? Är den fin och skulle du köpa den igen? Ger den dig glada minnen eller skuldkänslor? 

- Om en sak är trasig, laga eller skänk/släng. 

Det är både lätt och svårt i början. Skön känsla, lätt besatthet, chock och skamkänsla över mängden grejer man samlat på sig bara i farten. Insikten att man ändrat smak och "växt ifrån" vissa saker. Inspiration och glädje av att ge till andra och tänka att sakerna kommer att användas av någon mer. Lugn och i vårt fall mindre stress av plotter och småprylar över allt. Skönare känsla i hemmet och framför allt, efter ett tag lägger man mindre tid på att städa undan grejer. Mer tid för sånt som är roligt. 
Förutom mindre städplock blir dammning och andra städmoment lättare när det är färre saker att flytta på. Dessutom minskar shoppingsuget i farten. Visst kommer man alltid att vilja ha saker - men iaf för oss är siktet oftast ställt på mer specifika saker. Man går och funderar på ett tag innan de köps. Redan nu efter ett par månader har vi märkt en positiv trend i vår ekonomi, mindre konsumtion utan att vi ens tänkt på det.  
4 kommentarer:

 1. Så inspererad jag blir av att läsa eran blogg!! Har MASSOR av saker i lådor och skåp som skall rensas bort. Skall börja rensa här hemma när jag har pluggat klart v14. Har redan börjat lite när det gäller saker som bara står överallt i tex köket. Nu är min 11- åriga dotter pigg på att ta in allt fint på sitt rum men så mycket mer plats vi övriga får i huset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och vad roligt att det inspirerar. Vi blir jätte glada. Skönt att inte vi är ensamma om att ha lite för mycket prylar. Haha kan tänka mig att en 11-åring gärna förgyller sitt eget rum med vackra ting 😊 Hoppas vi kan komma men fler inlägg som taggar dig inför kommande rensning 👍

   Radera
 2. Kul att man lyckas hitta likasinnade:) har precis startat en blogg där jag kommer dela med mig av mina ekotips och att återanvända. kika gärna in på
  www.susannasekologiska.com

  SvaraRadera
 3. Hej! Ja vad roligt med fler likasinnade. Låter spännande så den får vi hålla ett öga på. Alltid härligt med inspiration åt båda håll 👍

  SvaraRadera