lördag 18 april 2015

Plastic Free av Beth Terry

Boken finns för närvarande bara på engelska men den är inte skriven på "tung" eller akademisk engelska. En rolig sak är att själva boken är så fri från plast som det är möjligt att göra i dag. Den har ett omslag i matt papp och under det är själva boken "naken" och utan den traditionella ryggen. Man har även lyckats använda limm som inte baseras på plastmolekyler. Passande, oväntat snyggt och det vore roligt om det kunde appliceras på fler böcker. 

Plastic Free av Beth Terry


Beth berättar om sin resa genom olika stadier av medvetenhet, kämparglöd, mänskliga dippar och konkreta tips. Att plast är ett funktionellt material som i många fall är ett måste för vår moderna värld kan ingen neka, men plast används till så mycket där det finns mängder andra lösningar och bättre material. I boken lyfts främst miljöproblematiken fram, hur man i dag hittar små plastbitar i så gott som samtliga ekosystem, hur många djur misstar plast för mat och fyller buken men sedan svälter. Det är tunga ämnen men skrivs om så att man upplever att man själv kan vara med och påverka sin del. Vi människor har på kort tid förstört mer än man kan ta in. 

Boken innehåller många visdomsord att ta med sig samt bra information. Vi är nu än mer inspirerade att försöka köpa så lite nyproducerad plast möjligt, men det är ruskigt svårt. Författarinnan uppmuntrar till konsumenternas möjlighet att påverka både butiker och producenter- något vi nog borde bli bättre på. Vi har precis mailat vår stammis butik och efterfrågat ekologiskt tvättmedel, håller tummarna för att de vill ta in det. 

Beth driver bloggen MyPlasticFreeLife.com som är väl värd ett besök. 

Efter ett biblioteksbesök med hjälpsam bibliotikarie finns nu en lång kö på förhoppningsvis inspirerande böcker att lösa. Återkommer.  

Böcker som ligger och väntar

1 kommentar: