tisdag 18 augusti 2015

Köp inte den här boken - av Ann-Christin Gramming

Boken handlar om hur Gramming med familj har som mål att inte köpa något under ett år, självklart med vissa undantag som mat och annat mer nödvändigt. Köpstoppet pågår under 2008 och resan beskrivs i dagboksformat. Mänskligt och inspirerande vilket känns uppfriskande i "miljömedvetna kretsar" där det annars fort kan bli pekpinne och dåligt samvete. Även om man inte bestämmer sig för att ha köpstopp själv så får man andra tankar när man handlar.

Köpstopp har cirkulerat några år och är en riktigt bra grej. Man sätter själv sina regler och mål, en månad eller längre, kör det i smyg eller basunerar ut till vänner för att på så vis få stöd och förståelse. En annan väg till samma slutsats är att rensa och sortera bland sina tillhörigheter, så som vi och många andra gör. Det känns då som man stundvis svämmar över av saker man samlat på sig, köplusten riktas till väl valda saker man verkligen behöver eller tycker är fina. Sen är vi alla mänskliga och trillar dit på både det ena och det andra i impulsköp. Men faktum är att senast halvåret har vi, utan att reflektera över det, gjort av med mindre pengar. Orsaken är att vi köper så mycket som går begagnat och av kvalitet när vi köper nytt. Augusti blir dock ett undantag med bilservice och semester.

Ta er gärna tid att läsa boken, Ann-Christine driver även Köpstoppsbloggen där det även finns många bra boktips. 


Köp inte den här boken av

6 kommentarer:

 1. Spännande, jag läser hennes blogg och tycker mycket om den, men har inte kommit mig för att ta itu med boken. Vi har precis börjat med en klassisk in- och ut lista över prylar och det är också ett verkligt bra verktyg för att köpa på sig mindre prylar. Omfattningen av vårdslös konsumtion blir så iögonfallande och det fungerar faktiskt väldigt avskräckande även för oss som inte har gått så långt som till köpstopp.
  /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har missat bloggen men hittat boken ;) Ligger lite efter här och var sena med att upptäcka bloggar över huvudtaget. Så kan det va. Men visst är det en bra blogg hon skriver, inspirerande! Visst skäms man för mycket man köpt tidigare (och ramlar dit på nu med titt som tätt). men blir bättre och bättre.

   Radera
 2. Vart kan man få tag i denna boken? Skulle verkligen behöva läsa den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hittade den på biblioteket. Finns den inte på ditt lokala bibliotek bukar de alltid kunna låna hem den från ett annat. Kanske finns att köpa också, men den har några år på nacken. Men helt klart läsvärd så hoppas du hittar den (och ursäkta sent svar)

   Radera
 3. Svar
  1. Tack själv för en välskriven och inspirerande bok - och projekt! =)

   Radera