söndag 21 september 2014

Hemmagjort ekologiskt och giftfritt babynest

Nu är rubriken lite missvisande men då jag själv är en sådan som söker/googlar och letar efter grejer anpassar vi ofta rubrikerna så det går att hitta den vägen.

Vi har till slut lyckats knåpa ihop ett babynest och användt oss bara av loppade, vältvättade och lagom slitna textilier. Det har gått åt två stora handdukar, en filt och ett lakarn samt ett tygband, kostnad kanske 80kr. Hade man haft mer tålamod och planerat längre så kunde man säkerligen hittat ekologiska textilier- då hade babynestet blivit helt ekologiskt och giftfritt. Men nu räknar vi det som så ändå, baserat på att det är vältvättade handdukar och återbruk. 

Sy eget hemmagjort ekologiskt och giftfritt babynest, här med en ekologisk nalle i

Material var två handdukar, en yllefilt, 2,5 m tygband och ett lakarn

Yllefilten och bitar från handdukarna fyllde kanten, liggdelen består av tre lager handdukar. Tyvärr var rosabruna retrotyget för skört och fick bytas mot det blå lakanet inser i slutresultatet.
Det finns gott om fina mönster upplagda på olika bloggar och vi inspirerades både här och där, kika runt själva för att hitta bra bilder och mått som ni gillar. Bilderna ovan visar ungefär hur vi gjorde, det vanliga är att stoppa med vadd vilket troligen är lite lättare. Genom att sy en dubbel kanal ytterst i kanten behövs inget kantband. Gjorde ett försök med ett annat lakarn först men det var tyvärr för skört. Det krävdes lite tålamod att få till det men vi är nöjda med resultatet. Bädden består av tre tjocka lager frotté vilket ländes mjukt nog, lagren är ihopnystade på flera ställen för att ligga stilla. En ihoprullad ullfilt samt bitar av handdukarna användes till att stoppa kanterna. Tanken är att den ska underlätta samsovning samt kunna användas vid diverse tupplurer. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar