torsdag 10 september 2015

KonMari Method, struktur och ordning i lådor, linneskåp och garderober

Marie Kondo beskriver i sin bok Konsten att städa hur många fördelar det finns att vika samtliga textilier på ett sätt som gör att de kan förvara lodrätt. Tyvärr saknar boken bilder men det finns gott om filmklipp på youtube och diverse bilder om man söker på nätet.

Vi har ändrat om bland våra handdukar, sängkläder, hemtextilier (dukar, bonader, tygbitar m.m.), barnens garderober samt våra pyjamasar och strumpor. Det där med strumpor är faktiskt en lite annorlunda sak som Kondo tar upp i boken. Strumporna jobbar hårt hela dagen med att hålla dina fötter varma, de förtjänar att vila resten av den tiden vilket de inte gör ihopknörvlade och rullandes runt i en strumplåda (vem har inte sina strumpor ihopsatta?!?). Fördelarna med att i stället lägga strumporna på varandra, vika och sedan ställa dem upp är bland annat att man plötsligt ser alla strumpor man har och framför allt inte sliter i onödan på resåren. Tyckte det var lite lustiga tankar när jag läste boken men som mycket annat hon skrev fungerar det och verkar logiskt efter ett tag.

Fördelen med att ha textilier stående och inte liggande i högar (även om högar så klart också är smidigt i vissa fall) är
 • det tar oväntat mycket mindre plats
 • inget hamnar underst och glöms bort
 • du ser precis allt som finns i lådan med en gång du öppnar
 • det tar inte längre tid än att vika som du gjort tidigare 
 • det är snyggt och lätt att bibehålla ordningen
 • Vill du nörda lite extra (Ja tack, det vill vi gärna!) passar man på att sortera i färgskala. Enligt Feng Shui mår man bäst av att ha det ljusaste längst ut i lådan alternativt längst till vänster. 
Metoden, eller varianter av den, går att användas på de flesta ställen. Det man kan behöva är mindre låga lådor eller "förvaringsenheter" att ställa i större lådor eller på hyllor. Här förespråkar Kondo genomskinliga plastlådor så att man ser innehållet. Ni känner till vår inställning till plast... Har man backar hemma kan man använda dem (hård plast är bättre än mjuk). Som ett bättre alternativ förespråkas skolådor. De har många fördelar, bra material, bra storlek som passar nästan över allt och något man har. Vi hade två, vilket man inte kommer så långt med, och har inga planer på att köpa nya skor på mycket länge. Men finns alltid en massa annat bra man kan använda när man börjar leta. Spara sådana där mandarinlådor i trä som man kan köpa vid jul till exempel, hör med släkt och vänner om skokartonger de inte använder, se över er egen kartongåtervinning eller kika på loppisar. Sen får man ibland kasta in handduken och köpa nytt, men ruta runt lite hemma först. Ett annat tips är att fråga i butiker. Tycker man det är lite jobbigt att fråga har i alla fall vårt Systembolag oftast några pappkartonger (storlek som rymmer kanske sex flaskor) stående vid kassan som ett bra sätt att frakta hem det man köpt i. Nu menar vi så klart inte att ni måste köpa vin för att ta några lådor...

Vi är fortfarande i processen här hemma men har hunnit med det mesta utom vår garderob. Här kommer lite bilder, kan verka löjligt men i alla fall så tycker jag (mamman i huset) att det är mest inspirerande med bilder. Det är då lätt att visa partnern vad man har för mål och varför man plötsligt slängt ut allt i alla lådor... Vi har förresten fått två skåp skåp "över" efter både rensning, rannsakning och framför allt ny vikning. Varför varför varför har ingen sagt detta tidigare och varför ingick inte detta i hemkunskapen?

Hittade denna sida där man kan läsa några sidor av boken (på engelska). På samma sidan finns även recension av boken samt intervju med Marie Kondo.

På övervåningen förvarar vi sängkläder och liknande i en fin ärvd byrå. Översta lådan badlakan, nästa handdukar och kökshanddukar som inte används nu. Har några badlakan till som används i badhus, på stranden och liknande som ligger i tvättstugan. Vi har även en låda i köket med några kökshanddukar som vi sliter på nu. Nästa bild visar de bäddlakan vi har förutom de lakan som används.På nedre toaletten finns en liten trälåda som står framme med små linnehanddukar så det är lätt att byta rent där, de är vackra att ha framme dessutom. Rensat bort en del men har nog betydligt mer än vi både använder och behöver, samtidigt kan det kännas vettigt att slita ut en del saker i taget. Men vi fick som sagt ett skåp över vilket lett till en ommöblering av nästan hela huset känns det som.

Post KonMari method. Överst badlakan, nästa handdukar och kökshanddukar som inte används nu.

Överst påslakan och örngott. Nederst underlakan och örngott.
Några av våra finaste secondhandfyndade örngott.

Handdukar som används på nedre toaletten
Skåp i tvättstugan med handdukar som ofta packas med på resor och utflyker.
2 kommentarer:

 1. Jag gillar idéen, vi ska snart flytta till nytt så det känns ju som ett gyllene tillfälle att pröva detta. För övrigt - vilket fantastisk byrå ni har. Verkligen fin.
  En sak som jag funderar på (tämligen banal men ändå): Vill de vikta, stående textilierna inte gärna lägga sig ner igen när ni börjar att vika in dem, så att säga?

  SvaraRadera
 2. Tack, det är en ärvd byrå som vi verkligen gillar. Börjar bli svårt att hitta möbler som är trärena så uppskattar den extra mycket. Jo, vissa saker som linnehanddukar/kökshanddukar fick ligga. Det går nog vika dem så de står man man vikar dem mer/lägre så att säga. Författaren förespråkar att man kan vika allt så det uppstår en "balans" där det står själv, och det tror jag nog går. Men då bli plagget/handduken ganska låg vilket kanske inte är optimalt i högre eller större lådor. Vi använde en hög av linnehanddukar (används inte utan tas fram när vi slitit ut de vi har (så om många år hoppas jag)) som liggande "bokstöd". Annars kan man hålla utkik efter passande kartonger eller andra lådor att lägga i lådan. Absolut ingen banal fundering utan något vi klurade på lite också =). Önskar v ihaft de här tankarna för fem/sex år sedan när vi flyttade och byggde hus. Spännande med flytt - lycka till!

  SvaraRadera