fredag 8 augusti 2014

Vackra hemmagjorda tyngder i sten till äppelträdet, DIY

E fick ett fint äppelträd i dopgåva förra våren, Katja. Det behöver beskäras och vissa av grenarna behöver även tyngas eller bindas ner så att trädet ska få en finare form och bredare krona. Vi är långt ifrån experter på detta och planerar att rådfråga vänner för hjälp med uppbyggnadsbeskärning. Buskar kan man frisera lite på måfå i vår flummträdgård men fruktträd ses mer som investeringar där man bör vara varsam och göra någorlunda rätt.

Har sett att man gjutit snygga tyngder i betong, men det kändes som ett stort projekt när man inte har någon liten cementpåse liggandes över. Något jag däremot slog stortån i när vi rotade runt i uthuset i veckan var en påse med sten från en Danmarkssemester. Utvalda, plockade med omsorg och hemsläpade för att sedan ligga där och va i vägen... 

Med hjälp av en lite överdrivet lyxig ståltråd (hade blivit snyggare med en vanlig såg vi i efterhand) gjorde vi små stenpaket att hänga upp. Visionen var snygga mönster med inspiration från luffarslöjd, men ja, ni ser... Det blev paketmodellen då stenarna va jobbigt runda. Tyngderna kommer förhoppningsvis fylla sin funktion, hålla så länge det krävs samt är lätta att ta av, flytta eller återanvända. Lite kul vad det också och gick ganska snabbt när man väl satte sig. Hade fin hjälp av en stensmakande fröken i knät som konstant jagade avbitartången, - Inte tången E! Jag kände mig som Alfons pappa när Alfons hela tiden ville ha sågen...

Utvalda finstenar från semestertider
Så här blev några av stentyngderna
DIY tyngder till fruktträd
Tyngderna fyller sin funktion och ger Katjaträdet en bredare krona

2 kommentarer:

  1. Det blev väldigt fina stenpaket! Akta så att inte tråden skär i i grenarna. Själv har jag rivit remsor av glada tyger och knutit fast stenarna med. Tänkte att det skulle vara skonsamt för grenarna också.
    Med vänliga hälsningar

    SvaraRadera
  2. Hej, tack för tips med tygremsor, kanske är ett bättre alternativ nästa gång. Höll oss till ganska lätta tyngder och trädet står där det nästan alltid är vindstilla så tror det går bra men ska absolut hålla ett öga på det i höst! =)

    SvaraRadera