fredag 30 januari 2015

Tillverkning av fler linnepåsar

Linpåsar i olika storlekar till en ekovän

Till en yngre och god vän...

Till en berest och retro vän...



Lyxig pannkakspicknick, hemmagjord körsbärslikör,
 hemma ägg köpta av en arbetskamrat samt produkter från
Wästgötarna köpta på en kvarn som är återförsäljare här i krokarna. 


måndag 26 januari 2015

Ekologisk, giftfri och plastfri skötbädd

Åter igen en rubrik med syfte att kunna "googlas" fram. Vi håller på och fixar till en till skötvrå här hemma. I höstas innan minstingen kom knåpade vi ihop en egen skötbädd då vi saknade en på övre våningen. Vi använde begagnade handdukar och stuvbitar vi hade här hemma - så nej, den är tyvärr ej ekologisk men kan bli det om man lyckas leta reda på ekologiska handdukar m.m.

Fyra lager tjock frotté som botten sedan två ihoprullad ohederligt långtidslånade flygfiltar som "sarg" eller kant. Allt har noggrant nystats i hop på flera ställen för att ligga still och för att kunna plockas ut vid behov av tvätt. Yttertyget blev favoriten ofärgat linne- finns inget snyggare! Använder vikblöjor i bomull som underlägg, man kan så klart använda handdukar m.m.

Blev iaf nöjda med resultatet, en skötbädd som är stabil och ganska tung så den kommer ligga på plats. Betalade ca 20 kr för handdukarna och resten hittade vi alltså hemma i gömmorna. Gick oväntat snabbt att göra och går nog ännu snabbare om man har större tygstycken så man inte behöver sy ihop dem först. Linnetyget består av flera små stuvbitar. Efter att vi fått minsta tjejen har vi ett tätskikt (delat ett engångsunderlägg vi hade liggande) under tygblöjan (den vita på bilden). Skulle jag göra om bädden skulle jag gjort den lite lättare att tvätta, hittills har det inte behövts men mer tur än skicklighet. Den är iaf välanvänd och fortfarande fin efter nästan nio månader.

Läs även om vår skötväska som är en Fjällräven Totepack och fungerar toppen till två barn samt om vårt hemmasydda giftfria babynest. Här beskrivs och visas även hur man kan omvandla en barnmatsburk i glas till en nappflaska eller sportflaska med hjälp av KeepJar.


Giftfri och plastfri skötbädd, hemmasydd med ytterdel i ofärgat lin.
En vikblöja i bomull används som underlägg. 


Stickade fingerdockor från Bolivia hänger i en mobil över skötbordet.


Skötbädden är tjockare på långsidorna för att minska risken att rulla av.


Det blev endast en bild under arbetets gång. Botten består av flera
fottehanddukar och sidorna av ihoprullade filtar klippta till lagom längd. 



fredag 23 januari 2015

Ekologiskt hår och smink

En av världens bästa släktingar erbjöd sig att komma hem till oss och fixa håret på oss båda mitt i alla förberedelser. Förutom en värmeskyddande produkt var samtliga produkter ekologiska och av märket Less is More. Brudgummen blev klippt och stylad med vax. Bruden satt med lyxiga värmespolar och fick sedan en fin och lös uppsättning nere i nacken. Vi hade redan alla produkter hemma utom vaxet som vi fick kvällen till ära.

Less is more, ekologisk hårvård

Vackra kvistar och blad från brudbukettstillverkningen samt en nål med en pärla sattes i frisyren och matchade brudgummens corsage.

Håruppsättningen kvällen till ära

Vi var alla så glada och uppspelta på kvällen att det missades ta bättre bild på frisyren. Men en sådan kväll ska man ju tänka på annat! Stort tack till Emelie! 


Ekologiskt smink som användes vid bröllopet (och annars också)

K hade en lätt makeup med maskara och rouge från Benecis, ögonskugga, täckpenna och läppglans från Zuii. Det blev en naturlig och mjuk makeup som höll sig under kvällen. 

torsdag 22 januari 2015

Amningshalsband från TomBjörn

Vi har fått förmånen att recensera ett amningshalsband från svenska TomBjörn. Det består av invirkade träkulor och finns i en massa vackra färger. Amningshalsbanden är barnsäkra och giftfria och stimulerar bebisars vilja att upptäcka och utforska världen även när de ammar eller sitter i en bärsele eller i knät. Vi fick ett med favoritfärger, vilket är bra då det ju faktiskt är en accessoar för föräldern. Det gick även bra att fästa i vagnen och babyskyddet.

Amningshalsband från TomBjörn

Det finns många olika färger och modeller, till exempel tygklädda halsband. Annorlunda present vid dop eller när man vill välkomna någon ny till världen kanske... 

Baka din egen bröllopstårta

Här blev det si och så med det ekologiska och hemmagjorda pga tidsaspekten, sviktande självförtroende och tillgång på varor helt enkelt. Tårtbottnarna och de vita marsipanlocken är köpta färdiga. Men fyllningen gjorde vi själva, hallonmousse och vitchokladmousse. Två dagar innan förbereddes chokladmousset, dagen innan gjordes hallonmoussen, tårtan fylldes och spacklades med smörkräm och på kvällen lade vi på marsipanen och satte ihop våningarna. Den lilla våningen är utskuren ur en större tårtbotten och står på en pappskiva klädd med smörpapper. I den undre tårtan stack vi ner grillspett som klipptes av för att bära den övre våningen. Det krävdes en del googlande innan vi kom på hur vi skulle göra med allt, finns en massa bra tårtbloggar. Garneringen med grön marsipan, kristyr och växter gjordes på morgonen samma dag. 

Baka din egen bröllopstårta.

Bröllopstårta dekorerad med grön marsipan, köpt vit kristyr samt sedum,
vaxblommor och skimmia.


Tårta nummer två, ej våning. 

onsdag 21 januari 2015

Gör din egen brudbukett

Inspiration, tid och pengar gjorde att vi ville göra brudbukett, näbbukett och corsage själva. K jobbade på en trädgårdshandel för några år sedan så vi åkte dit och köpte vaxblommor, skimmia, lite en, ädelbarr, ullband, spetsband, lite ståltråd, corsagenål, vaxat papper, pärlnålar samt en stor kvist ormhassel. Materialet kostade strax under 600kr och användes till brudbukett, två näbbuketter, corsage, lite hårdekoration, tårtdekoration och två bordsdekorationer som kompletterades med vanlig gran. Köpte även några sedum (taklökar) för 10kr styck på torgmarknaden. Hade det varit mer höst eller mer vår hade vi kunnat hitta mer ute i naturen. Allt från fröställningar, vintergröna växter, videkvistar, tidiga lökväxter eller julrosor hade varit vackert. 

Gör din egen brudbukett, DIY brudbukett. Brudbukett, två små näbbuketter samt corsage.

Vi hade sedan tidigare en söt gammal, och lite väl sliten, spetsduk som offrades. Vaxpappret var ganska styvt och bra, duken klipptes sönder och syddes på vaxpappret. K gjorde tre "ark" med vaxpapper och duk. Dessa sattes omott kring buketten, snurrades fast med ståltråd och ändarna syddes ihop för bättre stadga. 

Själva buketten blev lite bångstyrig med ormhasseln i. Taklöken klipptes av nere vid jorden, de nedersta bladen togs bort och en ståltråd snurrades runt stammen. Allra sist träddes ståltråden med taklöken ner i buketten som då var hopbunden. Vaxpapper och spetsduk fästes och ullbandet klipptes till och syddes fast ihop med spets och pärlor. Ullhandtaget består av en nedre lös del som man kunde ta bort när buketten skullel stå i vatten. 

DIY bride's bouquet

Ullband finns att köpa hos de flesta blomsterbutikerna

Spetsduken sys fast på vaxpappret för stadga

.

Försök få alla stjälkar i samma riktning så de inte korsar varandra. Syns tyvärr dåligt på bilden.

De tre bitarna läggs omlott
Kanterna viks in och snyggas till. nådarna sys fast för stabilitet.
Klipp av ungefär vid bindningen så att buketten kan stå i
vatten vid behov utan att duk och vaxpapper blir blött.

Klipp till och sy fast ullband och spets



Hemmagjord brudbukett, nedre delen av ullhandtaget tas av när buketten ska stå i vatten

Brudbukett med sedum eller taklök

Detalj brudbukett

En av näbbuketterna

.



tisdag 20 januari 2015

Ekologiskt bröllop med borgerlig vigsel

Vi har gift oss! I mitten av december vigde vi oss borgerligt. Planen var först en akt utan att berätta för nära och kära, det var den juridiska delen vi ville åt då vi nu har hus och familj. Men två timmar innan det var dags kändes det inte rätt och vi bestämde oss för att ställa till med lite kalas och berätta trots allt. Nytt datum bokades och den allra närmsta släkten fick med kort varsel en inbjudan. Tanken är att vi om några år även har ett kyrkligt bröllop med ringbyte, namnbyte, bröllopsfest och allt som vi känner hör till - men det orkade vi inte riktigt med nu.

.

Så på en och en halv vecka knåpade vi ihop ett litet litet ekologisk bröllop kan man säga, och ekonomiskt med för den delen. Vigseln skedde en ruskig och vanlig fredag i ett vackert hus från 1700-talet där kommunen har ett speciellt rum för borgerliga vigslar. Under pampig kristallkrona skålade vi i ekologisk cider och åkte sedan tillsammans hem till oss. Vi njöt av älgstek, hasselbackspotatis, en vintrigt god sallad och sås. Det bjöds på två olika röda europeiska ekologiska viner samt kranvatten och kolsyrat kranvatten i karaff. Älgstekar och sås kom färdiglagade från Värmland, köttet serverades kallt. Hasselbackpotatisen gjordes under förmiddagen, den och såsen värmdes på när vi kom hem. Salladen hade barnens farfar gjort och dukningen var klar kvällen innan. 

Bröllopstårtan bakade vi själva, gjorde en på prov innan då ingen av oss egentligen gjort en tårta innan, det kommer ett eget inlägg om bröllopstårtan m.m. snart...

Bröllopsdukning med pompoms

Bröllopsdukning med linneservett

Bordsdekoration var granris och ormhassel. Bordsvatten och kolsyrat vatten
i loppisfyndade glaskaraffer och glasflaskore med lock.

Flingsalt i loppad gräddsnipa

Hemmagjorda pompos, lätt att göra och att hitta olika bilder
på hur man göra om man söker runt lite.

En av dukarna var ett fint gammalt lakan med spets

Älgstek, hasselbackspotatis och sallad

En traditionell gammal tvättgryta fylld med lite jord för att lyfta
upp elden så den syns bättre brann på uteplatsen och syntes från middagsbordet 

Åter till dukningen, som vi blev mycket nöjda med. Det var inte fler gästen än att vi alla fick plats i vårt uterum (eller "salongen" som vi säger när vi vill känna oss fina, rummet blev lite för välisolerat för att kallas uterum egentligen). Vi hade några loppade vita dukar men fick även lägga på ett fint gammalt lakan med spets. Med lånade linneservetter, eget och lite lätt omaka porslin, tygspets och hampasnören samt bordsdekorationer från naturen (blandning av trädgårdshandeln och skogen) blev det en riktigt fin vit bröllopskänsla i rummet. Det vackraste och mest speciella blev alla de pompoms vi gjort av pappersservetter och hängt upp med sytråd i taket. Vi hade endast levande ljus som belysning och på uteplatsen eldade vi i två tvättgrytor. 

Då vi hoppas genomföra ett kyrkligt bröllop om några år, och har det mesta vi behöver (lite mer än vi behöver...) hade vi på förhand sagt att vi ej önskade oss eller förväntade oss några bröllopspresenter. Men glädjande nog fick vi ändå några få, vackra och väl valda ting från de som ju känner oss bäst. Bland annat presentkort på olika upplevelser tillsammans med valda familjemedlemmar, en spaljerad orkidé, en vacker silvervas som ärvs nedåt i släkten samt en skål vi förälskat oss i då vi såg den hos släktingar tidigare. 

Tillägg 21 jan 2014: barnen hade fina loppade klänningar och strumpbyxor. m fick köpa en ny vit skjorta som passade (skänkte den som var för liten). K hade en vit enkel knälång klänning som köptes för något år sedan, den får va kvar i garderoben, samt underkjol, linne och grå "stickade" strumpbyxor som fanns i garderoben sedna tidigare. Markerade midjan med ett handvävt bälte från Bolivia. 

Organiserat skafferi och plastbantad redskapslåda

Det pågår som ni kanske märkt en rejäl utrensning här hemma - på alla plan och i de utrymmen där andan faller på. Men inga tvång och ingen stress. Motivationen kommer från boken Zero Waste Home som vi skrivit om tidigare, finns även som blogg. 

Det finns mängder skrivet om frivillig enkelhet, en form av minimalism, och vilka fördelar en sådan livsstil ger. Vi tar till oss av mycket och ser samtidigt att inte allt skulle passa oss. Men grundtanken är att man oftast mår bättre av att ha lite mindre (eller mycket mindre) saker. Vi kommer inte trivas, och strävar ej efter, ett stilrent minimalistiskt hem. Men vi vill värdera de saker vi tycker om, och det är lättare när man rensar bort allt det man har som man egentligen inte är så förtjust i, inte använder, inte passar, är trasigt, kass kvalité, dubletter, opraktiska saker, ger dåligt samvete eller till exempel är urvuxet (kanske något man även vuxit ifrån mentalt). Rensar man bland saker och pinaler sägs det att man så småningom även börjar rensa mentalt. Målet med allt är för oss att känna att vi har mer glädje och framför allt tid till de saker vi tycker om att göra. 

Vi har börjat lite här och där, tar det stegvis och återkommer till samma plats igen för att känna efter. Garderob, badrum och skafferi har stått högt på listan. Det är en enormt tillfredsställelse att öppna en låda eller ett skåp och bara se saker man använder och tycker om, och att det inte är knökfullt. Vi upplever båda att vi redan nu lägger mindre tid på att leta och plocka i ordning/städa. Många lever nog som oss, två bohag som slagits i hop, uthus som delvis var fyllda innan man flyttade in, ändrade intressen och lite för bra på att hitta saker på loppis eller liknande. Bloggen och instagram blir bra ställen att inspirera andra och de fungerar som en bra morot och inspiration även för oss, bekräftelse på att fler går i samma tankar helt enkelt. Mer i ämnet kommer under våren. 

Nyrensat och organiserat skafferi. M har byggt nya hyllor nederst för anpassad förvaring.


Redskapslådan, insats i bambu från IKEA. Förutom detta har vi en kanna med
pastaslev, stora salladsbestick och två vispar på bänken.

Varor köpta på Fram Ekolivs i Göteborg samt bild på deras lösviktssortiment.

"Griffel"-etiketter från Claes Ohlsson, går att flytta och klippa efter önskemål.









Zero Waste Home av Bea Johnson

I höst och i vinter har vi inspirerats av den här boken. Ja det är dumt nog samma bok men olika omslag vilket vi inte tycker framgick vid beställning från Adlibris... Som väl är har den skickats till en annan ekovän, Anneli som driver bloggen www.Ihearteco.net

Zero Waste Home är även en blogg som drivs av Bea Johnson med familj. Familjen producerar endast en liten glasburk med skräp om året, resten återbrukas, återanvänds eller komposteras. En del i filosofin är att man går igenom alla sina tillhörighet och bara behåller de saker man använder, och inte köper saker man inte använder. I snitt använder vi bara 20% av  det vi äger- vilket är en liten tankeställare. 

Det som oftast ger mest skräp (inklusive återvinningsmaterial), iaf hemma hos oss, är olika sorters förpackningar. Dessa kommer allt som oftast från mat. Bea och hennes familj har helt eliminerat detta genom att uteslutande handla allt i lösvikt och med egna tygpåsar och glasburkar som används om och om igen. 

Boken är mycket inspirerande, finns endast på engelska ännu men är lättläst. Tyvärr finns inga bilder, något som skulle varit guld värt, men man kan söka sig till bloggen. Vi har inga ambitioner att bli en Zero waste familj här, än... Men vi vill absolut minska vår mängd sopor. Jakten på butiker med bra lösviktsutbud har börjat! Tyvärr blir det lite extra knivigt när man även önskar ekosortiment och att det inte är odling- eller skördesäsong nu. Boken har iaf lett till frenetisk rensning (igen) bland våra tillhörigheter. Känslan att skänka kasse efter kasse till välgörande ändamål är tillfredsställande. Fler inlägg i ämnet dyker säkerligen upp snart. 

Zero Waste Home av Bea Johnson - en bok som inspirerat oss i vinter

Boken finns ej på svenska än men är skriven på lättförståelig engelska

måndag 19 januari 2015

Vantar, tossor och mössor av tovad ulltröja

För nåt år sedan hittade vi en ulltröja på loppis som blivit tvättad för varmt och tovat sig. Den kändes som tjock filt, storleken och formen var lite tokig men köpte den med tanken att sy nåt till de små.

Tiden flyger i väg men när K visat och berättat om tröjan för barnens mormor hände det minsann saker! Tröjan åkte upp till Värmland och efter ett tag kom paket på posten med dessa vackra vackra saker! Återbruk och återanvändning på bästa sätt! Tusen tack till mormorn! Gissa om vi kommer fortsätta hålla utkik efter tovade tröjor och filtar! Eller kläder som kan tovas. 

Hemmasydda mössor, vatnar och tossor av tovad ulltröja

torsdag 1 januari 2015

Vilket år 2014 varit!

När ljuset kommer tillbaka, älskar våra olika årstider
.
Några av de våra bilder från Instagram som känns mest vår- och sommar 2014

Hösten var varm och speciell då vi fick en ny familjemedlem.