torsdag 29 oktober 2015

Green Kitchen Stories och Från veganens skafferi, inspirerande kokböcker

Vi äter kött. Ett erkännande. Ostolta, operfekta, bekväma… Vi borde veta bättre, som så många andra… Anledningarna att inte äta främst rött kött är många. Därför kämpar vi så klart, liksom många andra, med att bryta ny mark, nya vanor, nya smaker och att hitta rätter som samtliga i familjen tycker om. 

Vi brukar låna kokböcker på biblioteket, ett mycket bra sätt för att få lite ny inspiration då och då. Oftast är det bara roligt. Men ibland känns det som att allt man gör eller har gjort är fel. En bok berättar hur man ska undvika socker och mjöl, hitta andra mer naturliga saker för sötning som kokossocker, stevia och honung. Eftersom honung är lätt att få tag på lokalt och någorlunda ekologiskt (bin kan flyga en viss längd och genom placeringen av bikupan kan man undvika besprutade grödor inom binas räckvidd eller ta honung när det endast finns vilda blommor tidigt eller sent på säsongen) kändes det som ett toppen alternativ till vitt socker i bakning och mat. Men då enligt en annan bok med IBS som hjärtefråga visade det sig att man absolut skulle undvika honung och att det då var bättre med socker. Jaha, suck. Vi kör nu med en blandning av det mesta. Vi följer ingen diet, är medvetna om att vi äter för mycket socker, kluvna i mjölfrågan och köper mejeriprodukter. Måttligt av allt, ibland sunt bondförnuft, lokalt producerat, obesprutat, säsongsanpassat. Vi är dåliga på sallader men älskar rotfrukter.

Absoluta önskekokboken vore en som innehåller recept med få och enkla råvaror, det mesta ska kunna odlas/köpas i Sverige, säsongsanpassat, mycket vegetariskt, tips på allt från mellanmål till picknick och bastantare middag. Vi gillar att använda ugnen mycket då rätterna lagar sig självt. Alla böcker tillför alltid något, ett frö, en ide o.s.v. Här är två kokböcker som inspirerat oss en massor nu i höst. Gick på känsla, nyfikenhet och utseende när vi plockade med oss Från veganens skafferi av Dunja Gulin, läs mer här

Den andra boken är Green Kitchen Stories av David Frenkiel och Luise Vindal som driver bloggen med samma namn. Den onyttige snabbmatsvegetarianen nöter den supermedvetna och nyttoga köttätaren, de börjar tillsammans hitta rätter som fungerar. På bloggen finns spännande recept, youtube klipp, appar, länktips och beskrivning av deras andra böcker.


Från veganens skafferi - vidga dina vyer om matlagning. Överraskande, inspirerande och vacker.


Green Kitchen Stories - inspiration för hela familjen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar