Vi äter kött. Ett erkännande. Ostolta, operfekta, bekväma… Vi
borde veta bättre, som så många andra… Anledningarna att inte äta främst rött
kött är många. Därför kämpar vi så klart, liksom många andra, med att bryta ny
mark, nya vanor, nya smaker och att hitta rätter som samtliga i familjen tycker
om.
Vi brukar låna kokböcker på biblioteket, ett mycket bra sätt
för att få lite ny inspiration då och då. Oftast är det bara roligt. Men ibland
känns det som att allt man gör eller har gjort är fel. En bok berättar hur man
ska undvika socker och mjöl, hitta andra mer naturliga saker för sötning som
kokossocker, stevia och honung. Eftersom honung är lätt att få tag på lokalt
och någorlunda ekologiskt (bin kan flyga en viss längd och genom placeringen av
bikupan kan man undvika besprutade grödor inom binas räckvidd eller ta honung
när det endast finns vilda blommor tidigt eller sent på säsongen) kändes det
som ett toppen alternativ till vitt socker i bakning och mat. Men då enligt en
annan bok med IBS som hjärtefråga visade det sig att man absolut skulle undvika
honung och att det då var bättre med socker. Jaha, suck. Vi kör nu med en
blandning av det mesta. Vi följer ingen diet, är medvetna om att vi äter för
mycket socker, kluvna i mjölfrågan och köper mejeriprodukter. Måttligt av allt,
ibland sunt bondförnuft, lokalt producerat, obesprutat, säsongsanpassat. Vi är
dåliga på sallader men älskar rotfrukter.
Absoluta
önskekokboken vore en som innehåller recept med få och
enkla råvaror, det mesta ska kunna odlas/köpas i Sverige,
säsongsanpassat,
mycket vegetariskt, tips på allt från mellanmål till picknick och
bastantare
middag. Vi gillar att använda ugnen mycket då rätterna lagar sig självt.
Alla böcker tillför alltid något, ett frö, en ide o.s.v. Här
är två kokböcker som inspirerat oss en massor nu i höst. Gick på känsla,
nyfikenhet och utseende när vi plockade med oss Från veganens skafferi av Dunja Gulin, läs mer här.
Från veganens skafferi - vidga dina vyer om matlagning. Överraskande, inspirerande och vacker. |
Green Kitchen Stories - inspiration för hela familjen |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar