fredag 22 maj 2015

Meditativ rensning

Märklig rubrik men så blir det ibland. Vi har de senaste månaderna rensat ut så sanslöst mycket pinaler i både hem och uthus. Har haft skamligt mycket grejer och fortfarande mycket mycket kvar, men nu känns det i alla fall bättre. Vi upplever båda två att det varit nästan lite meditativt att rensa då det följs av en tankeprocess där man infrägsätter vad man tycker om, använder och uppskattar. Vi har övat oss på att säga nej till saker, något om kanske varit viktigare än man tror då vi i allmänhet är ganska kassa på att säga nej.

Det har även varit sporrande då vi sålt av en hel del och skramlat ihop oväntat mycket pengar. Utrensningen har hämmat det där "shoppingsuget" som man på nåt omedvetet vis alltid har. Det är inte alls så att vi haft köpstopp men de saker vi köpt har varit mer genomtänkta och planerade (förutom spontana godisinköp där vi är oförbätterliga verkar det som ...)

Rensning av uthus, rensning av sinnet


Genom att se över sina prylar och skänka, sälja eller ge bort saker man inte använder, släpper man taget om en hel del miljöresurser som någon annan kan använda instället för att köpa nytt. Samma tänk gäller när man själv behöver något nytt, finns det att få tag på begagnat eller kan man låna?

Pengarna och framför allt energin och arbestlusten som kommit ur projektet används till att fixa i ett av uthusen. Det känns roligt att göra något tillsammans och något som blir bestående, inte bara städa och plocka ur diskmaskinen. Det kommer bli hur bra som helst i uthuset, återkommer mer när vi kommit längre.   

6 kommentarer:

 1. Åh vad rätt du har i det där om att man bara städar och plockar ur diskmaskinen! Rensa tillsammans blir en uppgift för oss att prova i sommar :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst känns det som man behöver göra något mer bestående ibland! Hoppas ni också kommer tycka det ger mycket tillbaka.

   Radera
 2. Vilken rolig lite uppgift ni lagt till för att kunna kommentera. Jag fick tänka till där :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm... Vet inte riktigt hur det ser ut när man ska lämna en kommentar men förstått att det är någon grej man behöver göra. Även att det tyvärr krånglat till det. Bytte blogg för något år sedan och märkte en minskning i kommentarer vilket är synd, men vi ser att läsarna finns kvar.

   Radera
 3. Alltså, vilken otroligt fantastiskt viktig blogg!!! Vi håller på rensa, skapa giftfritt, sprida kunskap, leta ekologiskt osv. Kul att följa en som kommit mycket längre än oss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack så mycket för varma ord Camilla! Inte alls så säkert vi kommit så mycket längre än er, är ju så många olika områden man ska ha koll på. Men det glädjen oss om vi kan inspirera då vi själva inspirerad av en massa andra också :) Känns som vi bara blir fler och fler som tänker i samma banor. Lycka till med era projekt och dela gärna med er av bra tips mm ni stöter på eller upptäcker själva. Ha en fin kväll.

   Radera