torsdag 7 maj 2015

Färre kemikalier i kroppen med ekologisk mat

En familj som äter "vanlig" mat får lämna urinprov under en vecka. Halter av vissa kemikalier mäts, bland annat bekämpningsmedel, insektsmedel och tillväxtreglerande medel. Samtliga livsmedel byts ut mot ekologiska och nya urinprov tas, halterna har då minskat kraftigt och i vissa fall försvunnit.

Filmen är ett samarbete mellan COOP AB och Svenska Miljöinstitutet (IVL) och bygger på en rapport COOP beställde (Läs rapporten här). Resultatet var så intressant att de ville göra en film.

Vi vill visa filmen då vi titt som tätt får frågor i stil med "-Tror du på det där med "ekologiskt"?", eller påståenden som -"Äh det spelar ju ingen roll". Se filmen och för informationen vidare. Det spelar roll vad vi äter. Även om det inte alltid är möjligt att handla allt  eko så går det oftast med en hel del produkter. Visst är det toppen att ekoutbutet ökar och uppmärksammas! Förutom din egen kropp (och övriga som äter samma mat) påverkas miljön positivt av ekologisk mat. Det är värt att fundera en stund extra i grönsaksdisken och ibland välja bort vissa produkter.

De viktigaste produkterna att köpa ekologiska är kaffe, vindruvor, bananer, mejeriprodukter, kött och potatis. Läs mer om varför hos Naturskyddsföreningen. Mer information om pops kampanj Ekoeffekten finns på deras hemsida.

2 kommentarer:

  1. Filmen är ett bra sätt att uppmärksamma frågan och starta en debatt. Ämnet diskuterades för fullt idag vid jobblunchen. Vilket jag tycker är roligt!

    SvaraRadera
  2. Ja väcker den debatten på ett positivt sätt. Har peppat oss att försöka tänka ännu mer när man handlar. Barn i familjen gör att man blir ännu mer medveten.

    SvaraRadera