söndag 28 december 2014

Plastfri tisdag, vi hakar på rörelsen Plasticfree Thuesday

Plastfri tisdag, Plasticfree Tuesday, har introducerats på bloggar och media i främst USA för att uppmärksamma hur plast på olika sätt sprids i och framför allt påverkar våra ekosystem. Tanken är att man en dag i veckan ska undvika plast. Kan låta både enkelt och onödigt, men syftet är att man uppmärksammar plast i olika former och kanske klurar ut sätt att minska på användandet. 

På gott och ont brukar vi oftast handla mat på tisdagar. Att göra det utan att använda plast/köpa plastförpackningar... Nja inte möjligt förr oss i dagsläget, men vi tänker till och funderar över våra vanor och köpbeteende. Upptäcker att en del kan man ändra på, utan större förändring (minskad bekvämlighet i form av råvaror mm) och andra saker man får fundera mer över. Förrförra veckan lämnade vi fram egen glasburk när vi skulle handla i charken, var inga problem att få varorna direkt i den. Så ska vi göra fler gånger. Hemligheten är att köpa i lösvikt och ha med egna tygpåsar. men i dagsläget är ekologiska sortimentet lite begränsat och den delen är viktig för oss.

Prova ni också, en dag i veckan, kan man minska på plasten? Byt till tygkasse,  köp saker i lösvikt och packa i papperspåse eller tygkasse. Tacka nej till engångsmuggar m.m.
Plastfri tisdag
Vi försöker tänka till när vi handlar men tusan vad knivigt det är...
6 kommentarer:

 1. Och på Coop kan man nu (iallafall i Falköping) köpa en tygpåse att ta varorna i, vilket gladde mig mycket då jag länge sökt efter tygkassar som både är stora (med platt botten) samt snygga, vilket denna var! Bra initiativ, Coop!!!På Laplandecostore finns även nätpåsar att lägga frukt mm i (de var förvisso lite dyrare förman behöver ju några stycken, men å andra sidan är det ju en engångssumma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Positiva och roliga nyheter! Heja Coop =) Vi har investerat i en medium näätpåse från Kappland Ecostore och de är både praktiska och snygga, och som du skriver en engångssumma. Så bra och kul att det ändå är så vanligt att man har med egen kasse.

   Radera
 2. Jag tänker på det där när jag handlar, att allt ligger ju i princip i plastförpackningar. I synnerhet all eko-frukt är ju oftast paketerad i plast eller såna där nät som jag antar är gjorda av plast också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det synd med all förpackning som iaf oftast känns så onödig! Hoppas det dyker upp mer lösvikt bland ekogrejerna. Är nog både av vana/tradition och av hållbarhetsskäl som endel saker plastas in... men hoppas det finns utrymmer för nya (eller egentligen gamla) tankar! =)

   Radera
 3. Oj ja. Så svårt att undvika plast dock. Men vi gör ett försök här hemma med plastbantning. Ska tänka till om plastförpackningar med. Det borde gå att åtminstone minska det.

  SvaraRadera
 4. Visst är det mycket man ska tänka på, vill till att fixa allt på en gång. Känns som man kommer på en del saker allt eftersom... Lycka till med fortsatt plastbantning, kämpar på här med ;) samt försöker göra bättre val i mataffären...

  SvaraRadera