torsdag 25 september 2014

Hemmagjort vaxat lintyg som ska ersätta plastpåse och plastfolie, DIY vaxat tyg

Har nu gjort första experimentet med vaxet vi köpte på Gyllenhaks Byggnadsvård för att kunna vaxa tyg själva. Klippote till, kantade och tvättade två lagom stora tygbitar av ofärgat lin. Vaxet ströks på i två omgångar med strykning mellan. Vi strök bitarna mellan två andra grova tyger för att inte få vax på varken skärbräda eller strykjärn. Vaxet är flammigt först men mjuknar till och jämnar ut sig i värmen. Som ni ser på bilderna blir tyget mycket mörkare och flammigt om man applicerat ojämnt, då är det bara att köra ett lager till och stryka.

Vi har förvarat vår ost i ett av tygen några dagar med gott resultat. Det känns lyxigt och fräscht att packa fram den, betydlig trevligare än plastpåse och tar mindre plats än ostkupan vi använde innan. Det andra tyget blev till en födelsedagspresent med lite hemmagjort godis. Vi kommer nog experimentera vidare med andra tyger, kanske ett tunnare i bomull, samt olika storlekar. Ska prova oss fram även vad gäller skötselråd - gissar att man kan skölja försiktigt i kallt eller lätt ljummet vatten eller bara torka av då och då med en fuktig trasa och låta torka och vädra mellan varven.

Vi är fortfarande nyfikna på Bee's Wrap och kommer köpa dessa också, tyvärr har de storlekar vi önskar oss varit slut hos de leverantörer vi hittat i typ ett halvår. Får nog snart tänka om och beställa andra storlekar. Hur om helst var det lätt att göra, gick snabbt när man väl tog sig tid. Vaxet kostade 130 kar och det kan ha gått åt en femtedel ungefär.

Eget vaxat tyg med Otter Wax

Så här ser det färdiga resultatet ut, tyget blir mörkare, lite styvare och har en lätt doft av de oljor  som finns i bivaxet

Vi har förvarat vår ost i tyget några dagar med gott resultat.

Förvara ost i vaxat tyg

En av tygerna blev en födelsedagspresent med hemmagjort godis i.







8 kommentarer:

  1. Wow. Men hur gör man när man tvättar det? Är vaxet kvar efteråt eller måste man göra om det efter tvätt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har hittills bara borstat av och vädrar, tänker att man nog kan skölja av det i kallt eller ljummet vatten. Så får man kanske bättra på vaxlagret vid behov. Har nu efter några veckor konstaterat att det kanske blir ännu bättre om man använder ett tyg som är tätare vävt från början- Då behövs ej lika mycket vax för att få det tätt. Får se om vi lyxas fortsätta experimentera lite framöver =)

      Radera
  2. har ni kollat hos laplandecostore.se? där har jag sett bees wrap. har inte kommit mig för att köpa det själv, men vilken pepp jag fick nu. Vill också testa att göra själv :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stämmer fint att det finns på Lappland Ecostore, Vill helst ha paketet med tre olika storlekar och det har varit slut i laget länge (även hos producenterna verkade det som). Men såg nu att det åter finns i butik - så får nog lägga en beställning snart. Vårt hemmagjorda funkade ok till ost men vill gärna ha bee's wrap för att testa ha annan mat i.

      Radera
  3. Det här måste jag ju försöka mig på någon gång. Tack för ett väldigt bra inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack =) Var svårt att få det "helt tätt", men kul att testa!

      Radera
  4. Åh så smart! Hade inte en tanke på att en kan göra såna själv. Har flera BeesWrap sedan innan och är supernöjd med dem. Brukar beställa dem utomlandsifrån och då till totalt sett billigare pris trots den högre fraktkostnaden. Men ska testa göra egna nu. Tack för tipset:)

    //Sarah

    SvaraRadera
    Svar
    1. BeesWrap ligger tyvärr fortfarande på en helt annan nivå än de hemmagjorde vi gjorde. Men bra att kunna komplettera med egna och testa sig fram, blir kanske bättre med tunnare tyg. BeesWrap är verkligen helt toppen! Tack för tips ang beställning.

      Radera