fredag 4 september 2015

Marknadsgodis - Recept hemmagjord ekologisk marknadsnougat med kokosolja

Här kära vänner kommer ett recept vi blev riktigt stolta över och gärna delar med alla. Super enkelt att göra - hemmagjord ekologiska marknadsnougat
Hemmagjord marknadsnougat, ekologisk med kokosolja. Fat från Cecilia Ydrefalk
1,5 dl socker
0,5 dl vatten
60 gr kokosolja (vi har valt neutral)
1,5 dl mjöl
1 dl florsocker
0,5 dl kakao
en knivsudd vaniljpulver

Häll socker och vatten i en kastrull, värm under omrörning så att sockerkristallerna smälter. Häll i kokosoljan, rör och stäng av värmen. Häll samtliga torra ingredienser i en skål och vispa runt med en visp så det blandar sig väl. Häll i vätskan i skålen och rör snabb i hop, häll sedan ut på bakplåtspapper i en liten form. Låt stå i kylen en stund tills den svalnat och stelnat, skär små bitar och njut! Det vackra fatet är gjort av keramikern Cecilia Ydrefalk. Vi har flera fina saker från henne, se bilder på hennes hemsida.
Man kommer långt med riktiga ingredienser, vaniljpulvret kommer från fina Rekoboxen.se
Vi håller även på att experimentera fram en något lite (men bara lite) nyttigare variant. Vi fick den tyvärr inte att stelna i kylen. Smaken god men får ätas med sked.  Just nu ser receptet ut ungefär så här:

0,75 dl kokossocker
0,75 dl rårörssocker
0,5 dl vatten
60 gr kokosolja
1,25 dl mjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl florsocker
0,5 dl kakao
en nypa salt
en knivsudd vaniljpulver

Samma tillvägagångssätt som ovan. Det är nog möjligt att minska på sockermängden mer, och även vattenmängden. Provar oss fram lite fortfarande. Om ni kommer på någon bra variant får ni gärna dela med er. Marknadskarameller eller höstnougat har en lång och god tradition på den värmländska sidan släkten. Det känns toppen att modifiera det gamla receptet till ett med ingredienser som är bättre både för miljön och hälsan - fast ändå gott! Trevlig helg på er!

1 kommentar: