tisdag 22 oktober 2013

Giftfritt matset till bebis - alternativ till plast



Har fått lite frågor kring vad det finns för alternativ till plast när det gäller matgrejer till barn och bebisar. Nu är vi förstagångsföräldrar, E är snart 9 månader, och lär oss allt efter som. Långt ifrån experter alltså men vi försöker så gott det går att minska vår plastanvändning. Tidigare mest av miljöskäl men nu sedan vi fått barn ställdes allt på sin spets när vi började läsa om hormonstörande, allergiframkallande och allmänt hälsofarliga ämnen.
Vi handlar en blandning av begagnade och nya saker. Vid nyinköp känns det bäst med hög kvalite och ekotänk. Här kommer några bilder och beskrivningar på det vi har och använder hittils. Kan kanske ge ideer och inspirera någon - har ni själva tips är de alltid välkomna! 
 
Några nyinköp är rostfri barnmatstallrik och glasnappflaskor med silikonhölje, finns olika medeller på nätbutiker. Nappflaska och pipmugg i rostfritt hittade jag i reakorg på lokala babyproffsen men det finns flera olika tillverkare och leverantörer. Känns lite bättre än glas då vi har skiffergolv. Ett avlångt rostfritt fat, troligen tvålfat, hittade vi på loppis och ska användas lite längre fram. Samma sak med mugg och bestick som är olika secondhand fynd eller resminnen. Det dyker upp "latteskedar" ibland, de har långa smala skaft och är perfekta att nå ner i burkar med. Träskålarna är från IKEA där de finns i olika storlekar och i två olika träslag till en billig peng. De var inte så förtjusta i att bli körda i diskmaskinen. Det blir lite annorlunda att värma mat i micro i träskål, inte lika varmt och man får röra runt lite mer. 
Hoppas ni fick lite ideer, leta på efter olika alternativ. Hittar jag fler bra saker återkommer jag - vi lär oss som sagt allt eftersom behoven uppstår här i familjen och mycket är nytt.
Här är en bild på vår "plastlåda" - under året har vi nyhandlat och loppat oss fram. Känns nu som vi lyckats ersätta nästan allt med glaslådor, rostfritt, lite keramik och glasflaskor m.m. I frysen finns en hel del glas men fortfarande vissa plastbyttor (väljer då de som är märkta för matanvändning) samt plastpåsar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar