fredag 19 februari 2016

Kikärtor, rödbetspastej och en icke omtyckt men vacker frukost

Då och då kör vi ett storkok på kikärtor, känns som det räcker hur länge som helst sen. Vi fryser ner i miljövänliga plastpåsar med ziplås, läs mer om dem här (gör påsarna platta så är det lätt att bryta loss önskad mängd och det går lätt att stapla i frysen). Det är perfekt att kunna ta lite då och då i grytor, pastasåser m.m. Vi gör samma sak med linser.

Storkok av kikärtor som sedan fryses in i platta påsar, snabbmat på bästa sätt. 
För ett tag sedan var på Fram Ekolivs i Göteborg och botaniserade, de har ett spännande utbud. Rödbetspastejen var ingen höjdare, Kimchi är sedan tidigare omtyckt, Tomatpastejen kändes lite som tapastillbehör (gott men inte påläggsaktigt som vi väntat oss). Ajvar har vi haft lite i någon gryta och kryddburken Bako är tyvärr fortfarande oanvänd, kanske inte var ett så nödvändigt köp... I vänstra glasburken finna svarta linser, det hade vi faktiskt inte provat. Kände ingen direkt smakskillnad från de gröna och de fick ungefär samma färg när de kokats. Tappat namnet på de stora vita bönorna, vi misslyckades med kokningen lite där och de blev mjöliga samtidigt som ytan var hård. De små svarta bönerna har vi tappat namnet på med, men de var bra. Tror Markatta har dem i vanlig förpackning i vår mataffär.

Ekoshopping i Göteborg
I ett ambitiöst ryck en morgon i december gjorde vi morgongröt i ugnen efter ett recept från Green Kitchen stories. Gröten innehöll bland annat björnbär, havregryn, ägg, vaniljpulver och ett lager med hasselnötter och pumpakärnor vända i honung. Det kändes lite väl avancerat (för att göra så tidigt på morgonen) och skulle stå i ugnen över en halvtimme. Det var nog lite för nyttigt för vår familj. Far och barn ratade det, modern skrapade av de honungsglaserade nötterna... Vi åt mest bröd och tomat till frukost men det doftade ljuvligt och såg ju i alla fall gott ut. Erkänner att vi till och med frös in halva för att vi inte kunde med att slänga, men ingen åt den återuppvärmda gröten heller, inte ens med lite lönnsirap på... Däremot finns en hel del andra spännande recept för frukost som vore roligt att prova på bloggen.
Gröt i ugnen med björnbär, havregryn, hasselnötter och pumpakärnor. Såg godare ut än den var...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar