Vi har från lite olika håll fått några frågor kring användning av emaljkärl och eventuell förekomst av bly. Kom då på att en god vän efter en diskussion mailade Livsmedelsverket och fick ett svar som jag länge tänkt blogga om.
Ämne: Svar på din fråga till livsmedelsverket. Diarienummer U-25581
Hej!
Vårt råd är som följer (med tanke på bly och kadmium och emaljerade kärl):
"Använd inte keramikkärl och emaljerade kärl till mat och dryck om du inte vet att de är säkra att använda till livsmedel. Bly/kadmium kan lösas ut från glasyr och färg. Det gäller särskilt sura livsmedel, som sura frukter, rabarber, bär, juice och ättiksinläggningar. "
Under förutsättning att emaljen är hel skulle jag säga att du kan använda grytan utan oro om du tänker på att inte koka sura livsmedel i den, eller förvara livsmedel i den under längre tid.
Det finns INTE något rekommenderat dagligt intag av bly! Det är en mycket giftig metall som man ska försöka minimera intaget av. Vi har inte några siffror på hur mycket man kan få i sig från skadade emaljgrytor osv.
När det gäller teflonkastruller/stekpannor har vi frågor och svar om detta: http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/I-koket/Ar-det-farligt-att-anvanda-stekpannor-och-kastruller-som-har-ett-skadat-teflonskikt/. Detta finns också att läsa om teflon på vår hemsida:
"Teflon används som beläggning i kokkärl, stekkärl och på plåtar eller formar för bakning och liknande. Materialet används därför att det klarar värme upp till 250–300°C och är motståndskraftigt mot kemiska angrepp. Vid stekning är temperaturen omkring 200°C.
I dag är alla tillåtna ämnen för plasttillverkning reglerade i EU:s regelverk. För många av dessa ämnen finns särskilda gränsvärden, en del mycket låga. Inom EU måste i dag alla livsmedelsförpackningar av plast uppfylla krav på migration, det vill säga hur mycket av ämnet som får vandra över till livsmedlet."
Vänlig hälsning, Emma, toxikolog
Läs även
Mindre kemikalier i kroppen med ekologisk mat - se filmen Ekoeffekten
Bisfenol A, hur kan man undvika det?
Organiserat skafferi och plastbantad redskapslåda
Tips för att organisera i garderoben
När inspiration blir tävling och klump i magen
Intressant svar från Livsmedelsverket.. Jag tänker i samma banor dock, att det är bättre att ta det säkra före det osäkra. Inte minst om man dessutom har barn hemma.
SvaraRaderaJo visst vill man inte chansa. Vi har en del fina emaljgrejer till annan förvaring i stället.
RaderaSkulle sälja en jättefin 70-tals emaljerad kaffepanna, men den har som små gropar i botten där emaljen är borta.
SvaraRaderaFick reda på att det utlösa gifter om kokar kaffe i den. Är det så?
Hej, har tyvärr inte kunskap nog att svara på den frågan, prova att maila till livsmedelsverket och se om de kan ge något annat svar. Men visst är det synd på så många fina loppisgrejer av annars god kvalitet som finns där ute och borde kunna användas...
RaderaVi har också slutat med teflon. Aturskyddsföreningen avråder från användning. Livsmedelsverket utgår också bara från intag och inte om det är dåligt att tillverka. Dessutom är ju teflonpannan skräp jämfört med en hederlig gjutjärnspanna! :) jag kan inte förstå varför vi hade såna i flera år.
SvaraRaderaVad bra att ni kollat upp detta med emalj. Det är faktiskt nåt jag lite stuckit huvudet i sanden om. Vi har bara muggar som används vid picnic till choklad, kaffe och vatten så då borde det vara ok.
Jag änvänder mina kockumgrytor väldigt ofta..maten blir så mycket godare i dom. Det är säkert inte farligt att laga mat i dom så länge dom är i ett felfritt skick och inte skadade inuti.skade kärl använder jag till annat..bla till blommor.
SvaraRaderaSe dokumentären "Den bittra smaken av teflon", finns på SVT play. En skrämmande men upplysande dokumentär, som enligt den, har alla människor på jorden, dessa kemikalier i blodet, och de försvinner aldrig ur kroppen.
SvaraRaderaSatt precis och funderade på om jag skulle skaffa en keramisk stekpanna, men så som industrin ljuger, håller jag mig till mina gjutjärn istället.
Enligt kockums hemsida innehåller deras emalj varken bly, kadmium eller nickel. Det framgår dock inte hur det var förr, så hur det är med gamla kockumsprodukter... kanske det går att få reda på?
SvaraRaderaDagens "Kockums Jernverk" har vad jag förstår bara köpt namnrättigheterna och har ingenting med gamla Kockums att göra.
Radera