onsdag 27 maj 2015

Ekologisk docka - men inte giftfri tyvärr...

Det är ett lillasyskon på gång i familjen och vi vill köpa en docka till E som hon kan få samtidigt. Så här kommer nu ett ytterst riktat inlägg kring dockor och funderingar kring vad som är bästa valet.

Docka tillverkad i Spanien, hittade i lokal leksaksbutik,
ej ekologiskt tyg, hårdkropp av vinyl
Ekologisk docka tillverkad i Frankrike, kläder och tygkropp
(ej stoppning) ekologisk bomull. Hårdkropp vinyl. Köpt i webbutik.

Vi var ganska bestämda på hur vi vill att dockan ska vara /se ut, men oj vad svårt det har varit att hitta!
- Den ska ha ett enligt oss tilltalande utseende (ytters individuellt så klart)
- Den ska vara unisex så att E själv kan bestämma kön
- Den ska ej ha napp och helst inte blinkande ögon som kan petas sönder
- Den ska ej vara i tyg utan ha heöt eller delvis hård kropp för att lika en bebis. Vi har redan några tygdockor men de är tyvärr inte alls så intressanta som vi vill att de ska vara. Det finns en loppad plastdocka i lekstugan som däremot är med i leken ofta. Den vill vi ersätta med ett bättre alternativ.

Förutom detta så är högsta önskan att dockan är giftfri och ekologisk. Men här har vi gått helt i bet så att säga! De flesta, eller rättare sagt alla dockor vi hittat, verkar vara tillverkade av vinyl som är en mindre önskvärd plast. Det bästa vore om de var tillverkade av polyetylen eller polypropylen, som ska vara ett bättre alternativ efter vad vi läst oss till. Men det verkar inte finnas en enda sådan docka på marknaden - som vi lyckats hitta i alla fall.

Vi resonerar som så att dockan kommer att fylla ett viktigt pedagogiskt syfte (precis som lego/duplo och andra plastleksaker som vi kommer välja att ha i framtiden). Valet står mellan två olika dockor. Den ena där den mjuka kroppen (ej stoppning) samt kläder är av ekologisk bomull och dockan är tillverkad i Frankrike, den finns i olika webbutiker. Den andra hittade vi i en lokal leksaksbutik. Den är tillverkad i Spanien, inga ekokläder och precis som ekodockan med hårddelar i vilnyl och troligen polyesterstoppning i mukkroppen. Fördelen med den i butiken är att vi fått känna, klämma och lukta på den - vilket kändes bra då den faktiskt inte luktade något. Personalen i butiken har hjälp oss genom att fråga leverantören, Jabadabado, vad det är för plast - vilket de inte kunde svara på - men vi har lyckats googla oss fram till att det är vinyl. Vi tyckte det var lite svårt att få ett grepp om storleken på den ekologiska dockan samt hur den såg ut i ansiktet- så vi beställde hem en för att testa. Lite oväntat luktade den svagt av vanilj- något som tydligen är ganska vanligt.

Å ena sidan har vi alltså en docka med ekologiskt tyg och å andra sidan en docka i "vanlig" bomull med samma stoppning och samma material i hårdkroppen. Lite klurigt har det varit, den ekologiska känns nästan för liten men vi bestämde oss ändå för att behålla den och lägga i storasysterpaketet. Rätt eller fel vette tusan men veckorna går och man kan inte orka leta hur länge som helst. När E blir större blir det kanske aktuellt med en större docka - får se vad vi hittar då - möjligen den från leksaksbutiken.

Känns som dubbelmoral att vara för nitisk med plastleksaker när vi använder så mycket plast ändå - trots hårt plastbantande så har vi kvar både mobiler, dator, bilbarnstolar och bil m.m. som ni märker. Här kommer en hög med bilder på dem ekologiska dockan - sådana vi gärna sett innan vi beställde.


Ekologisk docka
Ekologisk unisex docka


Allmänna tips vi snappade upp längs vägen var:
- Välj en docka tillverkad i Europa
- Lukta dig fram och lita på näsan
- Köp av seriösa handlare/butiker/webbutiker
- Som så mycket annat bättre med en docka i bra kvalite är flera lite sämre
- Som med andra leksaker kan de med fördel förvaras i annat rum än barnets sovrum
- Tvätta textilier och det som går innan användning
- Fråga gärna i butik, det är så vi visar producenter att efterfrågan finns. Så om några år kanske det finns bättre alternativ.

Fler liknande inlägg:
Ekologisk, giftfri och plastfri skötbädd
Ekologisk nalle
Hemmagjort ekologiskt giftfritt babynest
Ekoeffekten - film om hur det gör skillnad att äta ekologisk

Märkning och info om ekologisk docka

 


12 kommentarer:

 1. Hej! Hittade in här när jag googlade efter en ekologisk docka att ge min son i julklapp. Har precis som du letat i evigheter och hittar bara de mjuka, sådana har vi redan och är ute efter en "vanlig". Tack för ditt inlägg, ska kika vidare på den här nu och troligen blir det en sån :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, vad roligt att inlägget kunde vara till hjälp. Ja det är svårt att hitta bra alternativ. Dockan är mindre än man tror och luktar vanilj, vilket tydligen är vanligt. Mindre förtjust i det men vår dotter sover inte med den iaf. Hittar du någon annan bra får du gärna dela med dig =)

   Radera
 2. Har också kikat på den där dockan, men visst är det galet att den är parfymerad? Butiken jag besökte mailade tillverkaren om detta, så förhoppningsvis kommer det en oparfymerad variant så småningom.
  www.avocadobaby.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, ursäkta sent svar och vilket bra initiativ. Håller tummarna för att det dyker upp framöver!

   Radera
 3. Letar också efter en giftfri docka till min son. Tror att det får bli någon ur Krabats sortiment. Hittade detta på deras hemsida:

  "Eftersom många barn älskar att leka med dockor så har vi på Krabat & Co varit noga med att ta fram ekologiska dockor som är märkta med fairtrade. Våra dockor är inte bara ftalatfria, de innehåller inte heller någon bisfenol.

  Vi på Krabat & Co bryr oss mycket om vår planet och strävar efter att våra barn ska leka med saker som är av hög kvalitet, håller länge och är giftfria. Vi värnar också om att produkterna har producerats och fraktats under schyssta förhållanden.

  Leksaker som säljs inom EU är väldigt hårt reglerade och kontrollerade. Allt vi säljer på Krabat uppfyller detta hårda regelverk.

  (Visste du till exempel att det ställs mycket hårdare krav när det gäller giftfrihet och spårbarhet på leksaksservisen till barnets dockor, än på plastbesticken som du matar barnet med? Och mycket högre krav på utklädningskläderna än på barnets vardagskläder?)"

  De säljer bl a den docka du köpte och såhär skriver Krabat om den:
  "Petitcollin har gjort en serie dockor med tanke på miljö och hållbar utveckling. Dockans kläder och kropp är tillverkade i ekologisk bomull eller i bambu viskos. Dockan är tillverkad i Europa för att minska transportsträckorna. Dockans huvud, armar och ben är tillverkade i ftalatfri lätt parfymerad vinyl/PVC."

  Inte lätt att veta eftersom man inte forskat på alla ämnen i plast ännu så trots att de inte innehåller bisfenol eller ftalater kan det ju innehålla andra gifter som inte är bra. Men utifrån vad vi vet idag tror jag dessa dockor är helt ok!  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du delar med dig av vad du fått reda på, värdefull och bra information som man inte alltid orkar leta reda på själv. Visst känns det klokt att ändå välja att lita på vissa butikers sortiment och att de väljer det bästa alternativet som finns på marknaden. Är så svårt att göra allting helt rätt för de så liven och energin finns ju inte att läsa in sig på varje detalj. Vi får följa nya forskningsrön. Åter igen tack för din kommentar.

   Radera
 4. Hej! Letar också för fullt efter en giftfri docka. Har hittat en variant i naturgummi men den tilltalar inte mig helt.. Tycker inte det vore så svårt att hitta fler dockor i just naturgummi men det verkar det vara.. Annars får man gå på tygdockor.. Här kommer länken till den med naturgummi: http://lovelly.se/dockan-anna-naturgummi-petit-chose-mill-roots.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jennie, Tack för tips - det var en söt docka. Både bra och synd att den var slut i lagret. Roligt att det finns en efterfrågan, det borde nog dyka upp fler modeller och fabrikat framöver. Vi får fortsätta hålla utkik samt tipsa varandra för det är inte alltid lätt att hitta.

   Radera
 5. Tack för en jättebra blogg! Är på jakt efter en docka till min dotter då hon har blivit helt docktokig av någon anledning. Tyvärr går det ju fortfarande inte hitta någon giftfri plastdocka men dina tips har varit väldigt tänkvärda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Annica! Ja det är svårt att hitta något som är helt bra. Hoppas dock att det dyker upp för jag tror efterfrågan finns.

   Radera
 6. Hejsan! Var har ni köpt denna? Mvh, Alex

  SvaraRadera