tisdag 1 september 2015

Konsten att städa av Marie Kondo


Marie Kondo har blivit mycket populär i stora delar av världen, engelsk titel är The Life-changing Magic of Tidying Up. Hennes bok har lästs av mängder och blev nyligen översatt till svenska. Tyvärr flyter inte språket så bra och meningar haltar, tänker man om dem till engelska känns de mer rätt så kanske gick översättningen för fort. Bortsett från det är boken helt klart läsvärd, kan tänka mig att det är bäst på engelska eller japanska om ni behärskar det. Saknade dock någon illustration eller bild, det gör så mycket med inspiration via bilder.  Vissa saker känns lite för ”prydliga” och för mycket som solskenshistorier, tveksam till vissa detaljer om man nu får skriva så – men hur som helst är syftet med boken att inspirera och den har inspirerat oss (en som läst och sedan livligt diskuterat varje avsnitt med den andre)
Konsten att städa av Marie Kundo

Boken Konsten att städa är nästan som en självhjälpsbok, du får inte lära dig att putsa fönster eller husmorstips för eget rengöringsmedel. Här handlar allt om att skala bort de saker/kläder/böcker m.m. som du inte blir glad av – sen sortera och sen upptäck hur mycket lättare det är att städa. Målet är att få en god grundordning där du bara har kvar saker du tycker om och använder och – viktigast av allt – var sak får en bestämd plats. 

För att nå till den här punkten har Marie Kundo vissa regler eller tips.
 •  Städa efter kategori. Det är svårt att göra sig av med saker, man har sannolikt tyckt om de flesta av dem, har minnen förknippade med många och dåligt samvete för flera. Maries tips är att rensa i ordningen kläder, böcker, papper, allehanda osorterade föremål (benämns komono på japanska) och sist saker med effektionsvärde.
 •  Visa inte släktingar/vänner vad du gör dig av med. Dock kan före och efter-bilder inspirera, men håll skänk/sälj/återvinn/släng sakerna för dig själv.
 • Gör dig av med saker först – organisera och fixa med förvaring sen Det är lätt att saker mest flyttas runt, det blir för mycket grejer i omlopp och man orkar inte slutföra.
 • Hitta en plats (tillsammans) för varje sak. Ett arbete som nog aldrig blir färdigt riktigt
I programmet Stil i P1 Rensa, röja och slänga bort - är färre ägodelar den nya statusmarkören" diskuteras hennes metod som kallas Konmari metoden. Är det en ny trend att ha mindre grejer? Vi hoppas verkligen det och ansluter oss gladeligen till skaran – för här är en bok som sätter ord på många negativa känslor man känner när man upptäcker att man har för många grejer. Skam då man ser att man köpt fler av samma sak utan att inse det, slöseri när man köpte billigt i stället för kvalitet, slarv när saker gått sönder för att man inte tagit hand om dem och funderingar kring fulla förråd med saker man inte minns att man har när någon annan kanske letat efter just en sådan grej. Resursslöseri. Varenda pinal tillverkas av material som tagits fram i olika processer, produkten bearbetas, fraktas, lagras, hanteras i butik och säljs sedan till oss. Om vi inte ser till att använda den saken sitter vi och håller på en massa resurser som använts i onödan. Visst att det skapat arbetstillfällen längs vägen… men hur hållbart är det? Vi måste bli så mycket bättre på att ta hand om det material som redan finns i omlopp. I programmet Stil diskuteras återvinning av textil, hur svårt det är men hur viktigt att vi får till bra metoder. Gissningsvis kommer mycket att ske på den fronten. I snitt slänger varje person åtta kilo textilier i soporna per år. Flera större kedjor, som Kappahl och H&M, samlar in textilier för återvinning. Lägg till det som en fraktion i återvinningsdelen hemma, det har vi gjort. Blir mer än man tror med sönderslitna strumpor, fläckiga trasor m.m.

Mycket av det som Kondo skriver känns så rätt, praktiskt och vettigt. En del saker är lite längre från vår kultur men väcker tankar om att vi kanske inte är de som har rätt i vissa frågor. Vi har dock inte gjort som förespråkas i boken – ut med alla saker och håll i var och en sak i handen för att känna efter och bestämma dig om den gör dig glad (låter flummigt men känns väldigt rätt när man tänker efter och gör det). Orsaken är två små underbara barn som förtjänar det mesta av vår tid just nu. Men i lite fraktioner här och där har vi allt provat metoden. En timme på kvällen eller efter lunchen för den som är föräldraledig (borde heta föräldrajobb eller något annat egentligen). Sakta men säkert sprider sig en ny ordning i huset. Där vi gått igenom finns plötsligt bara hela, fina saker vi tycker om och använder. Mindre buzz och störande saker i vardagen. Allt går lättare, man mår bättre, uppskattar det man har, orkar ta hand om det man har, vill ha mindre, köper mindre, lägger pengar på bättre saker som man verkligen vill ha och av kvalitet.

8 kommentarer:

 1. Låter som en väldigt intressant bok. Tack för tipset.
  Och jag håller med dig i allt du skriver. Det är onekligen dags att sluta med vår överkonsumtion.

  Fin dag till dig /Annie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Annie, och vilken fin och välskriven blogg du har. Du tar upp många viktiga och tunga ämnen som vi av olika skäl inte mäktar med här trots att se berör oss djupt. Önskar en fin helg!

   Radera
 2. Tack för inspiration! Jag är dålig på att röja men blivit bra på att inte köpa onödiga saker. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är du långt ifrån ensam om. När vi rensar skäms vi samtidigt över all bråte som vi köpt och dragit med hem, förvarat, flyttat runt och glömt. Sen köpte vi ett ställe med ganska fulla uthus, men vi har fyllt på ännu mer fram tills nu. Tack själv för inspiration tillbaka, det är ju ni läsare som gör att vi fortsätter att skriva och det värmer extra med svar/kommentarer. Fin helg till dig med!

   Radera
 3. Ska i mars göra en utrensning med hjälp av hennes metod. Är spänd inför resultatet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad spännande! Har du möjlighet får du mycket gärna höra av dig och kanske maila för att berätta hur det kändes och hur det gick. Gissar att det finns flera av våra läsare som skulle vara intresserade av att läsa om det =)

   Radera
 4. Ska i mars göra en utrensning med hjälp av hennes metod. Är spänd inför resultatet!

  SvaraRadera
 5. Intressanta tankar och tips.
  Att bli medveten om sakernas påverkan på sig själv och sin omgivning är en bra början på en hälsosammare livsstil.

  SvaraRadera