måndag 26 januari 2015

Ekologisk, giftfri och plastfri skötbädd

Åter igen en rubrik med syfte att kunna "googlas" fram. Vi håller på och fixar till en till skötvrå här hemma. I höstas innan minstingen kom knåpade vi ihop en egen skötbädd då vi saknade en på övre våningen. Vi använde begagnade handdukar och stuvbitar vi hade här hemma - så nej, den är tyvärr ej ekologisk men kan bli det om man lyckas leta reda på ekologiska handdukar m.m.

Fyra lager tjock frotté som botten sedan två ihoprullad ohederligt långtidslånade flygfiltar som "sarg" eller kant. Allt har noggrant nystats i hop på flera ställen för att ligga still och för att kunna plockas ut vid behov av tvätt. Yttertyget blev favoriten ofärgat linne- finns inget snyggare! Använder vikblöjor i bomull som underlägg, man kan så klart använda handdukar m.m.

Blev iaf nöjda med resultatet, en skötbädd som är stabil och ganska tung så den kommer ligga på plats. Betalade ca 20 kr för handdukarna och resten hittade vi alltså hemma i gömmorna. Gick oväntat snabbt att göra och går nog ännu snabbare om man har större tygstycken så man inte behöver sy ihop dem först. Linnetyget består av flera små stuvbitar. Efter att vi fått minsta tjejen har vi ett tätskikt (delat ett engångsunderlägg vi hade liggande) under tygblöjan (den vita på bilden). Skulle jag göra om bädden skulle jag gjort den lite lättare att tvätta, hittills har det inte behövts men mer tur än skicklighet. Den är iaf välanvänd och fortfarande fin efter nästan nio månader.

Läs även om vår skötväska som är en Fjällräven Totepack och fungerar toppen till två barn samt om vårt hemmasydda giftfria babynest. Här beskrivs och visas även hur man kan omvandla en barnmatsburk i glas till en nappflaska eller sportflaska med hjälp av KeepJar.


Giftfri och plastfri skötbädd, hemmasydd med ytterdel i ofärgat lin.
En vikblöja i bomull används som underlägg. 


Stickade fingerdockor från Bolivia hänger i en mobil över skötbordet.


Skötbädden är tjockare på långsidorna för att minska risken att rulla av.


Det blev endast en bild under arbetets gång. Botten består av flera
fottehanddukar och sidorna av ihoprullade filtar klippta till lagom längd. 6 kommentarer:

 1. Tack för ett fint inlägg. Hittade eran blogg för ett tag sedan och uppskattar alla inlägg. Ni har precis samma tänk som jag och jag blir ofta inspirerad på er blogg. Jag ska få mitt första barn i mars och håller just nu själv på att göra en skötbädd. Jag funderar på om det inte behövs något mer stoppande ytskikt om barnet skulle kissa. Risken blir väl annars att man måste tvätta hela bädden väldigt ofta. Hur har ni upplevt det?

  /Therese

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Therese, så roligt att vi får vara med och inspirera! Och grattis i förskott, kommer bli en spännande vår =) Vi använder handduk och eller en vikblöja ihopvikt. Dessutom har vi tre-fyra papperstvättlappar liggande precis under rumpan som extra skydd. Tanken fanns att göra vaxade tygbitar, syddet tygen men kom inte så långt med vaxningen... Får erkänna att bytena på den här bädden sker snabbt och att lillfröken får ligga och lufta sig på en handduk på golvet. Bytte ett tag med en handduk på skötbordet men stora tjejen sa att det var hårt att ligga så då sydde vi den här. Hade en vanlig i plast först men den har flyttat ner till nedervåningen.

   Radera
 2. Jag vill också passa på att tacka för en bra blogg!

  Therese, ett ännu enklare sätt (i mitt tycke) är att alltid sitta på golvet och byta, med bara en liten handduk under. Med detta sätt är en alltid redo, oavsett var en är, och behöver ingen särskilt plats för byten. Bara en korg/tygpåse/väska någon stans där blöjor och handdukar finns. Vi tänkte lika med barnstol, så snart liten kunde sitta stadigt på knä fick hen sitta påvanliga stolar - plötsligt hur enkelt dom helst, oavsett var vi befann oss. Ibland kan enkelhet och ekotänk göra livet mindre specialanpassat och än lättare att leva :)

  SvaraRadera
 3. Håller med om att det oftast går toppen att byta på vanlig handduk och på golvet. Hemma uppskattade vi skötbord då en av oss har lite ryggbekymmer till och från. Absolut att ekotänk gör många saker enklare, mindre grejer, ofta bättre grejer och i längden billigare och så klart bättre för alla. Tack för att du uppskattar bloggen och tack för att du läser och inspirerar oss att fortsätta =)

  SvaraRadera
 4. Hej! Så fin skötbädd! Får man tigga till sig ca mått på eran skapelse så man har nått att utgå ifrån. Ska försöka ge mig i kast med att knåpa ihop en egen sådan här skapelse snarast :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bädden blev ca 55 cm bred (inkl de upphöjda kanterna) samt ca 67 cm läng. Jag har anpassat den efter vårt skötbord som var lite kortare pga en inbyggd kran i "huvudändan". Det bästa med att sy egen är ju att man kan anpassa måtten precis som man vill ha. Osäker på vad standardmåtten är men det går nog söka. Jag ber så mycket om ursäkt för det sena svaret, hade helt missat ditt inlägg. Hoppas det inte satte stopp på dina syplaner. Ursäkta.

   Radera