tisdag 20 januari 2015

Ekologiskt bröllop med borgerlig vigsel

Vi har gift oss! I mitten av december vigde vi oss borgerligt. Planen var först en akt utan att berätta för nära och kära, det var den juridiska delen vi ville åt då vi nu har hus och familj. Men två timmar innan det var dags kändes det inte rätt och vi bestämde oss för att ställa till med lite kalas och berätta trots allt. Nytt datum bokades och den allra närmsta släkten fick med kort varsel en inbjudan. Tanken är att vi om några år även har ett kyrkligt bröllop med ringbyte, namnbyte, bröllopsfest och allt som vi känner hör till - men det orkade vi inte riktigt med nu.

.

Så på en och en halv vecka knåpade vi ihop ett litet litet ekologisk bröllop kan man säga, och ekonomiskt med för den delen. Vigseln skedde en ruskig och vanlig fredag i ett vackert hus från 1700-talet där kommunen har ett speciellt rum för borgerliga vigslar. Under pampig kristallkrona skålade vi i ekologisk cider och åkte sedan tillsammans hem till oss. Vi njöt av älgstek, hasselbackspotatis, en vintrigt god sallad och sås. Det bjöds på två olika röda europeiska ekologiska viner samt kranvatten och kolsyrat kranvatten i karaff. Älgstekar och sås kom färdiglagade från Värmland, köttet serverades kallt. Hasselbackpotatisen gjordes under förmiddagen, den och såsen värmdes på när vi kom hem. Salladen hade barnens farfar gjort och dukningen var klar kvällen innan. 

Bröllopstårtan bakade vi själva, gjorde en på prov innan då ingen av oss egentligen gjort en tårta innan, det kommer ett eget inlägg om bröllopstårtan m.m. snart...

Bröllopsdukning med pompoms

Bröllopsdukning med linneservett

Bordsdekoration var granris och ormhassel. Bordsvatten och kolsyrat vatten
i loppisfyndade glaskaraffer och glasflaskore med lock.

Flingsalt i loppad gräddsnipa

Hemmagjorda pompos, lätt att göra och att hitta olika bilder
på hur man göra om man söker runt lite.

En av dukarna var ett fint gammalt lakan med spets

Älgstek, hasselbackspotatis och sallad

En traditionell gammal tvättgryta fylld med lite jord för att lyfta
upp elden så den syns bättre brann på uteplatsen och syntes från middagsbordet 

Åter till dukningen, som vi blev mycket nöjda med. Det var inte fler gästen än att vi alla fick plats i vårt uterum (eller "salongen" som vi säger när vi vill känna oss fina, rummet blev lite för välisolerat för att kallas uterum egentligen). Vi hade några loppade vita dukar men fick även lägga på ett fint gammalt lakan med spets. Med lånade linneservetter, eget och lite lätt omaka porslin, tygspets och hampasnören samt bordsdekorationer från naturen (blandning av trädgårdshandeln och skogen) blev det en riktigt fin vit bröllopskänsla i rummet. Det vackraste och mest speciella blev alla de pompoms vi gjort av pappersservetter och hängt upp med sytråd i taket. Vi hade endast levande ljus som belysning och på uteplatsen eldade vi i två tvättgrytor. 

Då vi hoppas genomföra ett kyrkligt bröllop om några år, och har det mesta vi behöver (lite mer än vi behöver...) hade vi på förhand sagt att vi ej önskade oss eller förväntade oss några bröllopspresenter. Men glädjande nog fick vi ändå några få, vackra och väl valda ting från de som ju känner oss bäst. Bland annat presentkort på olika upplevelser tillsammans med valda familjemedlemmar, en spaljerad orkidé, en vacker silvervas som ärvs nedåt i släkten samt en skål vi förälskat oss i då vi såg den hos släktingar tidigare. 

Tillägg 21 jan 2014: barnen hade fina loppade klänningar och strumpbyxor. m fick köpa en ny vit skjorta som passade (skänkte den som var för liten). K hade en vit enkel knälång klänning som köptes för något år sedan, den får va kvar i garderoben, samt underkjol, linne och grå "stickade" strumpbyxor som fanns i garderoben sedna tidigare. Markerade midjan med ett handvävt bälte från Bolivia. 

2 kommentarer:

  1. Grattis! Vad kul att läsa att det går att gifta sig eko! Vad hade du för klänning? Och vad ska du göra med den nu? Väldigt intressant för en rensningsintresserad :-)

    SvaraRadera
  2. Hej och tack för gratulationer =) Klänningen hänger än så länge kvar i garderoben. Hoppas kunna använda den igen både till vardags och lite finare. Den är enkel i sig och går att kombinera med mycket, dock inte så smidig när man ammar så blir nog mer längre fram.

    SvaraRadera