tisdag 20 januari 2015

Organiserat skafferi och plastbantad redskapslåda

Det pågår som ni kanske märkt en rejäl utrensning här hemma - på alla plan och i de utrymmen där andan faller på. Men inga tvång och ingen stress. Motivationen kommer från boken Zero Waste Home som vi skrivit om tidigare, finns även som blogg. 

Det finns mängder skrivet om frivillig enkelhet, en form av minimalism, och vilka fördelar en sådan livsstil ger. Vi tar till oss av mycket och ser samtidigt att inte allt skulle passa oss. Men grundtanken är att man oftast mår bättre av att ha lite mindre (eller mycket mindre) saker. Vi kommer inte trivas, och strävar ej efter, ett stilrent minimalistiskt hem. Men vi vill värdera de saker vi tycker om, och det är lättare när man rensar bort allt det man har som man egentligen inte är så förtjust i, inte använder, inte passar, är trasigt, kass kvalité, dubletter, opraktiska saker, ger dåligt samvete eller till exempel är urvuxet (kanske något man även vuxit ifrån mentalt). Rensar man bland saker och pinaler sägs det att man så småningom även börjar rensa mentalt. Målet med allt är för oss att känna att vi har mer glädje och framför allt tid till de saker vi tycker om att göra. 

Vi har börjat lite här och där, tar det stegvis och återkommer till samma plats igen för att känna efter. Garderob, badrum och skafferi har stått högt på listan. Det är en enormt tillfredsställelse att öppna en låda eller ett skåp och bara se saker man använder och tycker om, och att det inte är knökfullt. Vi upplever båda att vi redan nu lägger mindre tid på att leta och plocka i ordning/städa. Många lever nog som oss, två bohag som slagits i hop, uthus som delvis var fyllda innan man flyttade in, ändrade intressen och lite för bra på att hitta saker på loppis eller liknande. Bloggen och instagram blir bra ställen att inspirera andra och de fungerar som en bra morot och inspiration även för oss, bekräftelse på att fler går i samma tankar helt enkelt. Mer i ämnet kommer under våren. 

Nyrensat och organiserat skafferi. M har byggt nya hyllor nederst för anpassad förvaring.


Redskapslådan, insats i bambu från IKEA. Förutom detta har vi en kanna med
pastaslev, stora salladsbestick och två vispar på bänken.

Varor köpta på Fram Ekolivs i Göteborg samt bild på deras lösviktssortiment.

"Griffel"-etiketter från Claes Ohlsson, går att flytta och klippa efter önskemål.

2 kommentarer:

  1. Vad fint ni har gjort!! Undrar var ni fått tag på bestickinsatsen i trä till lådan? Snygg och plastfri ju!

    /Annie - Annies Enkla

    SvaraRadera
  2. Tack, vi känner oss nöjda =) Insatserna kommer från IKEA. Såg att samtliga bildtexter hade försvunnit så rättade till det. Tack för at du uppmärksammade oss på det i farten.

    SvaraRadera