fredag 5 februari 2016

Gästinlägg - Pokerproffset Daniel Negreanu talar om fördelarna med att vara vegan

Detta är ett gästinlägg av Anton Brandberg. Vi i ekofamiljen äter kött, inget vi är jätte stolta över men något vi inte hymlar med eller döljer. Dock finns det bättre och sämre kött och framför allt vanan hur ofta och hur mycket kött som äts. Hälso-, klimat-, miljö- och drjuaspekter gör att det finns övervägande fördelar med att vara vegetarian. Dock är vi många som äter kött och vi tror att både vi och våra läsare snarare behöver inspireras är skällas på. Vi vill bli bättre och fortsätter prova oss fram, även om det tyvärr muttras bland nära och kära om att de minsann tycker om kött och att de tycker de äter bra precis som det är. Må så vara, men med stor sannolikhet kommer vi i västvärlden inte kunna hålla samma höga standard på allt som vi har i dag. Nog om detta, läs Antons artikel, kika in på någon av länkarna under Hälsa och inspireras/ Ekofamiljen

I dagarna så presenterade djurrättsorganisationen PETA en kampanj tillsammans med det världskända pokerproffset Daniel Negreanu. Den slogan som används för kampanjen är ”Being Vegan is a safe bet” eller ”Att vara vegan är ett säkert kort” på svenska. Trots alla skandaler inom organisationen så är de utan tvekan det största varumärket för veganer och djuraktivister. Daniel Negreanu är ett stort namn inom pokervärlden och ännu en gång skapar han rubriker. Han gillar att prata om kontroversiella saker, både på och utanför pokerbordet. Kanadensaren har vart vegan sedan 9 år tillbaka, och han hävdar att han nu mår bättre än han någonsin gjort innan. Nu står han på toppen av karriären med sex stycken World Series Of Poker-segrar. Han hävdar att kroppen sin idag mår bättre fysiskt sett tack vare sin kost, men även psykiskt. Världsmästaren säger till PETA att: ”Sättet man behandlar djur på idag är skandalöst. De får billig mat för att precis överleva, innan de slaktas. Ofta sjuka och smutsiga på grund av de dåliga förhållandena de lever i. Det är som att förintelsen sker igen, fast mot djuren”. Han har så klart rätt. Idag är antagligen den största anledningen till att folk väljer att bli veganer just den moraliska aspekten. Medierna rapporterar om hur dåligt behandlade djuren idag blir innan de slaktas och folk tar ställning mot det genom att minska sitt eget bidrag till köttkonsumtionen. Här är de två absolut största faktorerna förutom djurens rättigheter som gör att folk borde överväga att välja en vegankost.

Hälsa
Genom att gå över till en vegankost så hjälper du din kropp. Många veganer berättar om hur mycket friskare de känner sig, att de har mer energi till övers. Veganer halverar faktiskt sina risker till att få cancer eller diabetes senare i livet. De får också lägre kolesterolvärde och blodtryck, vilket minskar risken för hjärtattacker och blodproppar. Din hy mår också bättre utav att äta vegansk mat. Sidan läkare för framtiden listar ytterligare fördelar.

Miljö
Veganer bidrar aktivt till en bättre värld miljömässigt. Mindre transport av köttprodukter gör att både luft- och vattenföroreningar blir mindre förödande. Hanteringen av boskap och kött släpper ut så mycket föroreningar att den globala uppvärmningen påverkas. Faktum är att stora delar av den globala uppvärmningen skulle kunna minskas om vi slutade äta kött.

Förutom detta så lär du dig laga och äta ny mat och får garanterat bättre koll på vad du stoppar i dig. Men allt är inte bara guld och gröna skogar. I en vegankost måste man se till att det finns tillräckligt med vitaminer i det du äter. Slutar du äta fisk och kött får du inte i dig lika mycket ämnen som fett, omega3 eller järn. Detta kan så klart lösas med att äta bland annat linser eller bönor, men det kan bli svårare att variera. Missar man detta blir man också trött. Dessutom är utbudet på snabbmat väldigt dåligt utvecklat på många håll.
Daniel Negreanu efter en av sina sex vinster i WSOP
Bild från Mittuniversitetet Sundsvall via Anton Johansson
Daniel har i tidigare intervjuer berättat att när han var liten så var han ofta avundsjuk på de andra barnen. Hans klasskamrater åt mycket snabbmat i skolmatsalen, medan Daniel åt sin mammas hemlagade mat till lunch. Han insåg inte förrän långt efteråt hur lyckligt lottad han var. Efter att ha slutat skolan i förtid vid 21 års ålder så flyttade Daniel till Toronto för att leva på poker. Han säger att det var en stor omställning, att komma från mammas mat till en ny stad och noll kunskap om matlagning – det vart helt enkelt mycket hamburgare med pommes frites.

Trots detta så vann han för första gången World Series Of Poker år 1998. Han slog även rekordet som den yngsta vinnaren någonsin. Men ändå mådde han kanske sämre än någonsin innan: ”Mitt bankkonto mådde bra men inte min kropp. Det var en jobbig tid”, säger han i en intervju till tidningen Munchies. År 2000 bestämde han sig för att bli vegetarian i ett desperat försök att förbättra sin hälsa. Enda problemet är att han inte visste så mycket om området: ”Det vart mest pizza med ost på. Det var inte kött, tänkte jag, och räknade med att snart må bättre”. Men det hjälpte föga då näringsvärdet i maten var minimal. År 2006 blev han vegan och började se över sin kost mer seriöst för att äta och leva hälsosamt. I ett liv som pokerproffs unnar han sig två privata kockar som bara tillagar honom vegetarisk mat hemma i Las Vegas, och idag känner han sig friskare än någonsin.

Daniel rekommenderar speciellt kokosmjölk och chiafrön som man kan göra mycket mat på. Efter att tidigare blivit hånad som vegetarian tycker han att samhället börjar bli mer öppet för det: ”Vi börjar lämna tänket att en riktig man måste äta kött, vilket är bra. På en turnering nyligen beställde jag in vegansk mat åt hela casinot – och alla älskade det!”.

Han anser att folk nu börjar bli smartare och inse värdet i att välja bort kött. Det är nyttigt för din kropp och det är nyttigt för miljön. För att inte tala om hur bra det är för djuren själva. I framtiden kommer fler och fler inse att man måste dra sitt strå till stacken angående miljön och den globala uppvärmningen. Att bli vegan är ett första steg mot att leva ett bättre liv i en bättre värld.
Text av Anton Brandberg 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar