fredag 22 november 2013

Flamsäkra katter och gift i vardagen

I onsdags var vi på föreläsningen "Flamsäkra katter och gift i vardagen", med Ylva Grudd från Naturskyddsföreningen. Det blev en givande kväll med nya kunskaper, påminnelse om sådant man egentligen vet samt lite diskussioner. Några punkter jag antecknade:
 • I Japan har man förbjudit Bisfenol A i konservburkar, de använder ett laget PET plast istället.
 • Det ligger ett förslag i EU på att reglera hormonstörande ämnen - något som ger hetska diskussioner. Det finns i dag 850 ämnen som klassas som hormonstörande och 50 av dem är godkända i livsmedel. En del av debatten handlar om hur man kan fastställa en säker daglig dos, många menar dock att ämnena är farliga även i mycket liten dos och därför bör förbjudas helt. Vi håller tummarna!
 • Egentligen borde våra dammsugarpåsar klassas som farligt avfall då det finns så mycket kemikalier i dammet... Vissa reningsverk har kört kampanjer för att slippa få dam till reningsverken. 
 • Vad gäller flamskyddsmedel är det bäst att köpa en relativt ny eller helt ny soffa, då de allra farligaste nu är förbjuda, eller en som är från mellankrigstiden eller tidigare då man inte börjat använda flamskyddsmedel. En sak som är positivt är att mängden minskar med tiden och delvis går att tvätta bort. 
 • Plasten som används för att slå inmatvaror m.m. i butik är ofta PVC, det är (vanligen) inte den plastfolie vi har hemma. Samtidigt är det viktigt att förvara maten rätt då den håller längre, matsvinnet är sanslöst stort både i butik och i hemmen... 
Med risk för repetition så kommer här några av kvällens tips på hur man kan minska kemikalierna i främst kök och badrum.
 1. Använd trä, rostfirtt och glas
 2. Undvik plast
 3. Låt barn ha porslin//trä/glas tallrikar och muggar
 4. Förutflykter finns rostfriaflaskor och tallrikar
 5. Undvik konservburkar och tuber av metall, välj tetra eller glas
 6. Byt ut tefflonpannan mot gjutjärn
 7. Köp inte antibakteriella varor 
 8. Används parfymfria hygienprodukter
 9. Undvik PVC-plast som kan finnas i duschdrapperi, våtrumstapet, pastgolv och badleksaker


Boken har förresten fått namnet Den flamsäkra katten för att svenska huskatter har 50 gånger högre halt bromerade flamskyddsmedel i sitt blod än deras medelsvenska hussar och mattar. Kattens päls drar till sig dammet och när katten sedan rengör sig får den i sig en ganska hög koncentration. Man tror att det kan vara därför många kattar dör av hypertyreos, giftstruma. Det står i boken att man tror katterna i allmänhet är långt ifrån att dö giftdöden, men visst är det en tankeväckare...  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar