måndag 24 november 2014

Ljusbringare, komposterbara, CO2 neutrala och svensktillverkade ljus

Vi har fått prova de här annorlunda och miljösmarta ljusen, Ljusbringare, via ButikPaletti. Ljusen består av en lerform med bomullsveke, de har en brinntid på 200 timmar och kan därefter komposteras! Bränsle är vanlig matolja, vi använde en ekologisk olivolja, och har ljusen på ett fint fat. Det går att använda allt möjligt (brandsäkert), till exempel olika värmeljusjållare, fina små fat, skålar eller koppar. Det är viktigt att oljan sugits upp i veken innan man tänder första gången. Ljusbringarna brinner ända tills olja är slut, vilket tar mycket lång tid.

Som ekologiska värmeljus 

Bränsle är ekologisk matolja
Vi tycker ljusen brinner fint och känns som ett jätte bra alternativ i stället för både vanliga värmeljus och refillvärmeljus. De är CO2 neutrala, har helt ekologiskt bränsle, komposterbara (!), snygga och svensktillverkade. Kan inte bli bättre. Tillverkaren Lumipak skriver på hemsidan att de 300 miljoner (!) värmeljus som använda varje år i Sverige tillsammans släpper ut 150 ton aluminium och 75 ton stål samt 1000 ton koldioxid. Misstänker att vi köpt vårt sista värmeljus.

Tips på grön julklapp! 

Bild på Ljusbringare lånad från Lumipak.se
Ljuskbringarna finns i olika modeller, bild lånad från Lumipak.se
"100 % ekologiskt nedbrytbar naturprodukt"
"Brinner på ekologisk olja"3 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Blir oljen veldig varm?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, ursäkta ett enormt sent svar - måste ha missat kommentaren helt när den kom. Oljan kan bli lite ljummen men inte jätte varm. Själva behållaren blir också lite varm om man eldar länge, så använd ett säkert brandsäkert material.

   Radera