fredag 6 september 2013

Varför ska man välja ekologisk mat?

Ibland behöver även vi lite påminnelser om varför man ska köpa ekologiskt. Det är lätt att stå och tveka när det känns som precis alla andra tar av det stora röda berget av vanliga tomater och inte av de ekologiska. Här kommer en uppradning som innehåller några av argumenten. 
  • Ekologiskt är bra för oss som är lite lata och inte orkar läsa hela innehållsförteckningar, då är det smidigare att lita på hård och bre certifiering som KRAV, EU:s blomma m.m. Ibland blir utbudet lite mindre för att allt inte finns och man blir bättre på att följa den naturliga säsongen vilket är det klimatsmartaste man kan göra som konsument. 
  • Ekologiskt odlat innebär inga syntetiska bekämpningsmedel, klimatet och våra vattendrag belastas inte så hårt.
  • Ekoprodukter innehåller färre tillsatser och inga onödiga kemikalier! Bra för miljön är också bra för dig.
  • Inom ekoproduktion får djuren ekofoder som inte är genmodifierat. Reglementet kring djurhållningen ser annorlunda ut och innebär bland annat längre karenstider, mindre antibiotika och mer tid utomhus (varierar mellan olika arter så klart).
  • Ekoprodukter innehåller ofta högre näringshalt (ex. magnesium och järn), en anledning kan vara att grönsaker till exempel har en längre växtperiod.
  • OBS att det endast är varor som följer EU:s ekoförordningar som får kalla sig ekologiska. Uttryck som eko, bio, organic eller liknande behöver tyvärr inte alltid betyda helt ekologiskt om det inte finns någon märkning/certifiering.
  • Det fnns så klart ännu fler argument och det är möjligt att några av dem dyker upp här framöver...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar