onsdag 14 augusti 2013

Plastbantning - var börjar man? KöketHär kommer några enkla och relativt billiga sätt att minska mängden plast i köket.
- Försök att rensa ut prylar du märker att du inte använder. Lägg successivt i en kasse för att se om du saknar det innan det kan skänkas, säljas eller återvinnas.
- Byt ut saker i köket som används ofta och framför allt vid uppvärmning.
- Leta alltid på secondhandbutiker och begagnatsajter i första hand. Det finns ingen mening att överkonsumera och köpa nyproducerade dyra prylar om det finns liknande i bra begagnat skick. Nästan allt går att köra i tvätt eller diskmaskin eller desinficera med sprit. Ha tålamod och leta. Kanske finns en mormor eller farmor som kan tänka sig ”låna ut” någon gryta som inte hon använder…

Försök att byta ut:
- Skärbräden, smörknivar, slevar, stekspadar o.s.v. t
- Byt ut tefflon mot gjutjärn.
- Matlådor och plastbyttor för förvaring. Detta upplevs oftast som det svåraste. Leta på loppis efter bra glasburkar med lock och gamla matlådor i rostfritt stål (om man har möjlighet att värma mat på tallrik på jobbet, annars bra för förvaring av kall mat). Det finns mängder med bra glaslådor i olika webbutiker. Helt ok varianter kunde vi hitta på Biltema (lock i plastlock och silikontätning) sommaren 2013.
- Bunkar för bakning och sallad m.m. Finns vackra i keramik, glas och rostfritt. Kryllar av dem på secondhand. Jackpott om man hittar med lock till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar