söndag 15 december 2013

Hemmagjort rengöringsmedel

Städning är inte den här familjens starkaste sida, det finns så mycket annat roligt att göra, men som de flesta andra kämpar vi tappert på. För några veckor sedan gjorde vi oss av med de sista slattarna konventionellt rengöringsmedel. Planen var att använda slut på dem men de har bara blivit stående sedan förra vintern så nu är de sorterade som farligt avfall på återvinninscentralen som sig bör.

I stället använder vi nu en blandning av ekologiska produkter. Ecover har en allrengöringsspary som funkar toppen i dusch och handfat, man får gnugga lite mer men det köper vi! De har även WC rengöring. Vid våttorkning och skurning används numera linoljesåpa.

Med hjälp av ekologiska citroner och vanlig ättika har vi gjort eget rengöringsmedel som används till lite av varje. Det doftar ganska starkt av ättika men även lite citron och går fint att späda mer med vatten om så önskas. Det är fasligt enkelt att göra men tar en lite stund. Lägg skalet av en eller flera citroner i en glasburk och täck med vanlig ättika, efter två veckor är det färdigt. Vi späder med två delar vatten, man kan använda apelsinskal för en annan doft men det har vi inte provat. Då det är skalet som används är det extra viktigt att välja ekologiska citrusfrukter... Vi får se i vilken utsträckning vi kommer använda det men det var riktigt roligt och enkelt att göra. Tillägg 2015, rengöringsmedlet va inte riktigt vår grej. Vi har nu en sprayflaska som innehåller vatten och en skvätt linoljesåpa. Det finns många varianter och tillverkare, en del föredrar olika pga doft m.m. Vi är förtjusta i denna som doftar svagt linolja. Drygt, enkelt och billigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar