onsdag 13 april 2016

Nu börjar odlingsåret 2016 på riktigt

Det här året satsar vi faktiskt lite. Sakta men säkert försöker vi bygga upp lite odlingsmöjligheter för vår lilla familj. Vi är bortskämda med en stor tomt som har fina möjligheter. Varför börjar vi först nu? En del kanske tycker att en "ekofamilj" borde vara självförsörjande, men så är inte fallet med oss. Vi la igen två stora och igenväxta grönsaksland för några år sedan. Utmattningsdepression/utbrändhet och små efterlängtade barn fick oss att prioritera umgänge och mindre projekt under några år. Och det var troligen klokt satsat trots allt, vi mår nu oftast oförskämt bra och har fått tillbaka den där inspirationen att odla. Sen får vi se hur vi lyckas på alla odlingsfronter, men nu är vi i alla fall i gång och beredda på lite bakslag av sniglar, rådjur, ohyra, ogräs och allt annat som kan dyka upp.




Här är vårt nya trädgårdsland, men det ligger ungefär
där det förra låg så jorden är förhoppningsvis bra.


I höstas plöjde vi upp ett trädgårdsland i gräsmattan. Grästorvorna drogs loss och lades upp och ned i "limpor" längs landet, förhoppningen är att dessa under några år ska förmultna till jord och att man kan odla ovanpå dem alternativt använda jorden på annat håll. Vi hävde ut en del hästgödsel i landet och fick tömma en grannes gräs- och lövhög som vi la ovanpå limporna. Nu går vi som äggsjuka hönor och väntar på att det ska torka upp lite mer så vi kan harva och sedan sätta potatis, så lite rotsaker och lite havre för växtföljdens skull. Ni kommer få följa med på resan så får vi se hur det hela faller ut. Man kan ju undra om vi i sensommar kan ta vår lie, skörda några strån havre och göra en kärve eller två...

Den ena av stenbäddarna är färdigsådd

I vita uthuset har vi fixat ett planteringsrum och hyllor för småplantor.

De två gamla odlingsbäddarna i sten började vi göra i ordning förra helgen. I den mindre hade vi en den perenner tidigare men har nu renodlat den för grönsaker. Böjda rundjärn och fiberduk täcker sådd av sommarmorot, rättika, salladslök, rädisor och svartrot. I den större bädden hägnar vi in för att hålla rådjuren borta, här kommer olika bönor och ärtor sättas. Nytt för i år är två pallkragar vid söderväggen av det vita uthuset. De är fortfarande under uppbyggnad. Vi håller även på och gräver för en ny odlingsbädd i kallväxthuset. 

Vi tror oss hittat bra utrymmen för de mindre plantorna samt omplantering i ett lite kyligare men rostfritt uthus. 

Rummet är svalt och vi har inte använt någon extra belysning till något vi sått.

Potatisen förgroddas och börjar efter några  veckor visa gröna blad

I bakgrunden skymtar små lökplantor, första gången vi sår från frö.
Får se om det blir några lökar av de små live

I vårt växthus, kallväxthus, blommar nu persikoträden

Hyacinter sprider den där underbara doften

Rabarberplantor påskyndas i ett miniväxthus

Björnbärsplantan vi satte i höstas ser ut trivas bland alliumlök och timjan







söndag 10 april 2016

Pärlspont målad med linoljefärg i hallen

För någon månad sedan påbörjade vi ett samarbete med Byggfabriken. Det kom precis perfekt då vi gått ett tag och känt att vi har på tok för lite pärlspont i vårt hus, och speciellt i hallen. Huset byggde vi 2010, och det är helt toppen, men vi hade inte riktigt hittat vår stil och det blev för mycket vitt, nytt och stilrent i grunden. När vi sedan flyttade in med våra ihopsamlade, loppisfyndade och ärvda möbler kände vi att vi ville få en lugnare och för oss mer hemmakär känsla i huset. Därför har vi allt eftersom inspiration infallit sig gjort lite småprojekt för att fortsätta att ”bo in oss”. Nu var det dags för vår hall. I grunden är den öppen och leder direkt in i köket. Till vänster finns en toalett, till höger ett lekrum samt trappa upp till övervåningen. Vi har som sagt länge tittat på fina hem med mycket pärlspont i och kände att det ville vi verkligen ha, främst i hallen och i framtiden säkert i flera rum.

Målarhörnan med linoljefärg och shellack m.m.

Åter till Byggfabriken som gav oss värdefulla råd och tips då vi för första gången tog oss an linoljefärg. Nu så här i efterhand undrar vi båda varför vi inte målat hela huset i linoljefärg… men ack vad lätt det är att vara efterklok. Pärlsponten införskaffades och fick ligga inne i salongen/uterummet och torka någon vecka. Uterummet har sedan fått fungera som målarbod under några veckor. Två strykningar med shellack och fyra strykningar med linoljefärg. Torktiden är ganska lång, vilket gör att man skyndar långsamt. En stor fördel med att projektet tagit tid är att vi under tiden tänkt till gällande placering av hatthylla, krokar för jackor samt skohylla. En hall har två viktiga funktioner, den ska vara funktionell och välkomnande. Vi återkommer när vi allt är på plats.



Kvällsmålning, andra strykningen schellack

Äntligen första strykningen med färg, kulören "varmgrått" känns rätt

Första brädorna på plats













tisdag 1 mars 2016

Vi har fått en lättare vardag med mindre saker


Vi fortsätter vår gemensamma rensning av saker i vårt hem, och vi känner oss lättare. Mindre tid till att plocka bland vissa grejer, som barnfamilj kommer man så klart inte undan. Vårt hem ser troligen ut som ungefär vilket annat hem som helst när man kommer hit. Vi har fortfarande en massa saker (jämfört med resten av jordens befolkning), vi har någorlunda städat men vardagsstök, vi har en del nya saker men ganska mycket gammalt. Vi har flera uthus där det fortfarande finns mycket saker vi inte använder och som behöver ses över. Sedan vi började rensa för några år sedan har den största förändringen inte varit visuell för släkt och vänner på besök – utan emotionell och funktionell för oss. Den stora förändringen har skett i garderober, skåp, lådor och vrår – områden man kanske oftast inte visar upp.

Efter ett tag blir rensning en rutin och vana. Man tar en tröja ur garderober, har den på sig en dag, kommer fram till att den inte sitter skönt och lägger den efter nästa tvätt i skänkhögen. Så småningom kommer garderoben bara innehålla bekväma kläder som passar och som man trivs i. Låter ju befängt att det inte alltid är så, varför ha en massa kläder man inte använder eller trivs i? Men handen på hjärtat så har det varit så hos oss, men det har blivit bättre. Vid nyår så vände vi på galgarna igen och rensade ut ganska många plagg som ingen av oss använd under 2015. Saknar vi något? Minns knappt vad som plockades bort… Samma sak med andra bruksföremål, böcker och textilier. Läs mer om garderobsrensning här.

Något som vi nog ska se över någon kväll snart är barnens leksaker, det har varit både födelsedag och jul. Vi sover allihop på övervåningen och på nedervåningen har vi lyxigt nog ett lekrum. Många studier visar att barn egentligen inte leker med så många av sina saker åt gången. Ett trix som vi tycker fungerar bra för oss är ”leksaksrotation”, vi har en låda i garaget med leksaker och byter då och då ut det vi har i lekrummet. Sakerna blir nya och spännande och det som inte leks med blir inte liggande stökar i lekrummet.
Frostiga hösthallon som planterades i höstas. Vi ser fram emot våren.

I dag är en härligt vit och frostig vintermorgon, men snart kan man nog säga vårvinter. Vi återhämtare oss efter lite sjukstuga och tempot är lågt, men inte på ett dåligt sätt utan på ett sätt som vi nog får försöka behålla så länge det går när vardagen börjar igen.  

torsdag 25 februari 2016

Hampastänger och Urtekram nya produkter

För några veckor sedan fick vi ett fint paket med några av Urtekrams nyheter. Små fikon, soltorkade dadlar, söta aprikoser, kokostärningar, torkade granatäpplekärnor samt ingefärstärningar. Alltihop är ekologiskt och precis så gott som det låter. Barnens favorit blev kokostärningarna, vi vuxna gillar ingefärstärningarna (som är lite riviga och ganska söta) samt överraskningen granatäppelkärnor. De smakar lite som ett syrligt och knastrigt fruktströssel, ska bli roligt att se vad man kan hitta på med det. Det blir en mycket nyttig garnering full med vitaminer och mineraler.

Proteinstänger ungefärligen efter Green Kitchen Stories recept
Old style och plastfri förvaring med smörgåspapper, hampasnöre och glasburk. 

Av bland annat dadlarna gjorde vi en omgång hampastänger efter ett recept ur boken Green Kitchen Stories. Receptet var ungefär så här; 2.5 dl pumpafrön, 2.5 dl kokosflingor, 2,5 dl hampafrön, 1 dl chiafrön mixas i en mixer/med stavmixer och det får gärna vara lite knaprigt kvar, häll sedan i en skål. Mixa ca 20 dadlar, 1 dl kokosolja, 4,5 msk kakao, lite vaniljpulver till en puré. Tillsätt vatten om det behövs, det kan vars lite bökigt att mixa så man får peta ner från kanterna då och då. Häll allt i samma skål, tillsätt ca 6 msk havregryn och blanda. Tryck eller bred ut smeten på plåt med papper och låt svalna lite och skär sedan i bitar. Det går fint att skippa kakaon och smaksätta med annat, ersätta några dadlar med fikon eller aprikoser samt ta i lite krossat linfrö, nässelmjöl, nyponmjöl eller annat man har hemma. Det står att de håller en vecka i kylen men vår erfarenhet är att det går någon vecka till, det går bra att frysa dem också. 

Vi har även provat Urtekrams nya Coconut serie med schampo, balsam, hudlotion och handkräm. Har sett dem på butikshyllan men varit lite reserverade då vi trodde de kunde dofta för starkt. Men vi blev glatt överraskade då det var en mjuk och mycket svag doft, tänk mer kokosolja än kokos. Tidigare har främst mor i huset tyckt att Urtekrams schampon kan ge torr hårbotten, men det här har än så länge fungerat bra. Kanske är det lite mildare i och med kokosoljan. Hudlotionen svider inte som vissa andra kan göra på vintertorr hud, handkrämen lagom tjock och lagom doft. Vi fick även prova nya Aloe Vera Gel, som ska kunna användas till sår, irriterad eller torr hud samt efter en för solig dag. Vi gillar när saker är enkla, rena och har flera användningsområden - både i badrumsskåpet och i skafferiet.
Nya varor vi fått från Urtekram

Barnen favorit och förra helgens lördagsgodis, ekologiska kokostärningar

Urtekrams Coconut schampo, balsam, bodylotion och handkräm. Dessutom ett Aloe Vera Gel.



lördag 20 februari 2016

Ekofamiljens brödkaka

Nybakad kake som står och svalnar
Här kommer ett utlovat recept på en variant av Värmländsk kake. Det finns inga recept samtidigt som det så klart finns lika många recept som det finns farmorar och mormorar. Här kommer vår variant som kan modifieras efter önskemål.

50 gr jäst
2-3 tsk salt
1 rågad matsked honung
ca 50 gr smör
1 liter mjölk
4 dl fullkornsmjöl (vi använder Västergåtabagarnas)
ca 15 dl vatemjöl (använder Västergötabagarnas här också)

Smält smör i kastrull och häll i mjölken, värm till fingervarmt. Smula jästen i bunke och häll över lite av vätskan samt honung och salt. Rör tills det blandats väl och häll sedan i resten av vätskan. Tillsätt mjölet lite i taget. Vi har en ganska lös deg. Låt jäsa ca 30 min och kavla sedan ut till kakor som på bilden. Låt dem jäsa ca 40 min, picka på vardera sida och grädda tills de fått färg i ugnen på högsta temperatur. Resultatet variera och vi har inte helt fått till det än, ibland blir de för platta, för dåligt pickade, tappade på golvet, torra efter en dag men ibland, då blir de sådär bra och goda. Hur misslyckade de än är så är de goda nygräddade. sen kan man alltid rosta eller göra varma mackor... eller en typ av pizza eller ströbröd, fågelmat eller kompostmat i värsta fall. Ja som ni förstår så får man väl fortsätta träna lite, men skam den som ger sig.
Vissa har speciella jässkåp för kakbaket,
men det går bra att lägga dem på vilken plan yta som helst.

Varm kaka med smör och sirap är ett av de godaste barndomsminnen man kan ha...





fredag 19 februari 2016

Kikärtor, rödbetspastej och en icke omtyckt men vacker frukost

Då och då kör vi ett storkok på kikärtor, känns som det räcker hur länge som helst sen. Vi fryser ner i miljövänliga plastpåsar med ziplås, läs mer om dem här (gör påsarna platta så är det lätt att bryta loss önskad mängd och det går lätt att stapla i frysen). Det är perfekt att kunna ta lite då och då i grytor, pastasåser m.m. Vi gör samma sak med linser.

Storkok av kikärtor som sedan fryses in i platta påsar, snabbmat på bästa sätt. 
För ett tag sedan var på Fram Ekolivs i Göteborg och botaniserade, de har ett spännande utbud. Rödbetspastejen var ingen höjdare, Kimchi är sedan tidigare omtyckt, Tomatpastejen kändes lite som tapastillbehör (gott men inte påläggsaktigt som vi väntat oss). Ajvar har vi haft lite i någon gryta och kryddburken Bako är tyvärr fortfarande oanvänd, kanske inte var ett så nödvändigt köp... I vänstra glasburken finna svarta linser, det hade vi faktiskt inte provat. Kände ingen direkt smakskillnad från de gröna och de fick ungefär samma färg när de kokats. Tappat namnet på de stora vita bönorna, vi misslyckades med kokningen lite där och de blev mjöliga samtidigt som ytan var hård. De små svarta bönerna har vi tappat namnet på med, men de var bra. Tror Markatta har dem i vanlig förpackning i vår mataffär.

Ekoshopping i Göteborg
I ett ambitiöst ryck en morgon i december gjorde vi morgongröt i ugnen efter ett recept från Green Kitchen stories. Gröten innehöll bland annat björnbär, havregryn, ägg, vaniljpulver och ett lager med hasselnötter och pumpakärnor vända i honung. Det kändes lite väl avancerat (för att göra så tidigt på morgonen) och skulle stå i ugnen över en halvtimme. Det var nog lite för nyttigt för vår familj. Far och barn ratade det, modern skrapade av de honungsglaserade nötterna... Vi åt mest bröd och tomat till frukost men det doftade ljuvligt och såg ju i alla fall gott ut. Erkänner att vi till och med frös in halva för att vi inte kunde med att slänga, men ingen åt den återuppvärmda gröten heller, inte ens med lite lönnsirap på... Däremot finns en hel del andra spännande recept för frukost som vore roligt att prova på bloggen.
Gröt i ugnen med björnbär, havregryn, hasselnötter och pumpakärnor. Såg godare ut än den var...



Pausbox - en box med snacks hem i postlådan

Vi har fått prova ett utskick av Pausboxen, en låda med olika snacks som levereras hem till postlådan. Innehållet varierar och delar av sortimentet är ekologiskt, mängden eko varierar varje månad. Januariboxen innehåller torkad ananas, pita chips, popcorn, vaniljyoghurtbar, två olika shortbread och en raw körsbärsbar. Tanken är att Pausboxen ska erbjuda lite nyttigare snacks som en lösning när man inte har möjlighet att göra eller hitta på eget. Företaget har som mål att hitta udda produkter som ofta inte finns att köpa i Sverige. Boxen kostar 249 kr i månaden men priset sjunker om man väljer att prenumerera tre eller sex månader.

Vårt intryck är att Pausboxen kan vara ett sätt att prova nya saker som troligen inte finns i närmaste lokala butik. Vi tyckte att det kanske var lite mycket pengar, men är å andra sidan ganska kräsna, ekonomiska och bortskämda med ett bra ekoutbud i vår lokala mataffär.
Bild från Pausboxen på produkter från januariboxen - det var en produkt av varje med i vår box.

Vi är långt ifrån bäst på att alltid hitta på bra lösningar varje gång vi fikar, dock var det några av produkterna som inte riktigt var våran grej. Det finns ofta ett ganska bra utbud av bars, torkad frukt och kex som är helt ekologiska i större matbutiker. Även om man försöker köpa mycket svenskt och lokalproducerat är en del av det vi i familjen köper importerat, till exempel russin, cashew och fikon är våra laster (samt bananer så klart...).