fredag 8 januari 2016

Gästinlägg av Minimalisterna

Vi är ett par i 30-årsåldern som bor tillsammans med vår snart 1-åriga dotter i Stockholm och driver bloggen Minimalisterna. Våren 2013 bestämde vi oss för att börja experimentera med en mer minimalistisk livsstil. Allt började rent praktiskt med att vi flyttade ihop och insåg hur mycket onödiga prylar vi hade som nu skulle rymmas under samma tak. I samma veva åkte vi på en backpackerresa i 7 veckor och insåg hur lite vissa människor lever med och ändå är otroligt lyckliga, kanske lyckligare, och dels hur lite vi själva behövde för att känna oss nöjda. När vi kom hem från resan startade vi bloggen.
 
Vi hade dock länge funderat på det överflödssamhälle vi lever i där svaret på så många problem ofta är att tillföra ytterligare något, istället för att se vad man redan har, ta bort något eller ta tag i det underliggande problemet. Vi började fundera på hur vi kan leva enklare inte bara på det fysiska planet utan även gällande åtaganden, mentala fokus, distraktioner osv. Genom att börja blogga skapade vi oss extra motivation, disciplin och möjlighet att konkret se framsteg och att det faktiskt sker en långsam förändring i rätt riktning. Liksom att inspirera och få kontakt med andra som gör eller vill göra en liknande resa.
 
Att börja leva mer minimalistiskt har givit oss många insikter men även fördelar som vi inte hade i åtanke när vi började vår förändring. Några av dessa är:
 
- Att vi klarar oss med betydligt färre prylar än vi kunnat tro. Vem hade kunnat ana att vi skulle rensa ut 1476 saker på 2,5 år, utan att sakna en enda utrensad pryl.
- Att rensande bara blir lättare och lättare ju mer du ”övar”. När du väl satt på dig rensningsglasögonen hittar du ständigt nya platser i hemmet där det gömmer sig mer eller mindre överflödiga och onödiga prylar.
- Att vi känner oss lugnare och mer harmoniska i ett avplockat hem med rena ytor.
- Att det lönar sig att göra grundläggande research och köpa kvalitet från början. Även om kvalitet ofta kostar mer, så kostar det mindre i tid, energi och miljö om kläderna eller saken håller länge.
- Att klädvalet varje morgon är en ”piece of cake” med en liten och noga utvald garderob. Capsule wardrobe-konceptet har kommit in i vårt liv under hösten 2015 med ytterligare garderobsrensning och insikter kring kläder som följd.
 
Vissa har förutfattade meningar och fördomar om minimalister. Att vi lever ett otroligt spartanskt, enkelt och i mångas ögon fattigt eller tråkigt liv. I vissa kretsar kan det också te sig provocerande att berätta att man gör sig av med prylar, minskar distraktioner, äter ekologiskt och försöker dra ner på kemikalier hemma genom olika åtgärder. Detta kan tillsammans göra att man drar sig för att ta upp ämnet eller ge sig in i diskussioner. Men i bloggosfären märker vi att det finns många likasinnade som gärna kommenterar, uppmuntrar och delar med sig av sina egna erfarenheter på området.
Foto: Minimalisterna

Foto: Minimalisterna
Blir du också nyfiken får du gärna kika in på vår blogg för mer information och inspiration! Vi lyfter dock ett varningens finger för att rensning och minimalism kan vara beroendeframkallande, för att leva minimalistiskt är som att skala en lök lager för lager. Efter varje rensning hittar du raskt ytterligare onödiga prylar att göra dig av med som du tidigare trodde var oumbärliga, för varje bortprioriterat onödigt fokus inser du att det finns ytterligare distraktioner som kan skalas bort till fördel för det som verkligen betyder något och bakom varje ny insikt gömmer sig en ofta djupare nivå av insikter kring dina egentliga behov och prioriteringar. Man blir aldrig klar och det är precis det som är minimalismens kärna; att det är resan och inte målet som räknas.
 
Börja gärna genom att läsa några av våra favoritinlägg och mest lästa och kommenterade blogginlägg nedan, för att se om minimalism och enkelhet kan vara något för dig:
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar