torsdag 10 december 2015

Gästinlägg av Annies enkla - Giftiga leksaker

Jag heter Annie Andersson och bor i ett hus på landet med min man Tomas och vår dotter Elise. Jag driver bloggen Annies Enkla och vill genom den inspirera till en enklare livsstil och ett enklare förhållningssätt till varandra och miljön. Jag skriver om allt från vilka grönsaker vi odlar, recept, om våra djur, hur vi minskar på kemikalierna i hemmet, tips på hur man kan leva lite mer hållbart och tankar kring en rättvisare värld.

Nu när det börjar närma sig jul är det många som inhandlar leksaker till sina små nära och kära. Tyvärr är det som säljs inte alltid bra varken för barnen, oss eller naturen. Dessutom är barn känsligare för de giftiga ämnena som finns i deras omgivning än vi vuxna, därför är det särskilt viktigt att ha koll på vad barnen leker med och framförallt stoppar i munnen.

Plastleksaker kan innehålla hormonstörande ämnen så som ftalater som mjukgör PVC-plast och bisfenolA (BPA). Men det kan även förekomma bly, parabener och bromerande flamskyddsmedel i det som barnen leker med. Inget som jag skulle vilja ge till någon och i synnerhet inte till mitt barn. Läs gärna mer här om vad dessa tråkigheter innebär för oss och våra barn.

Det finns dock alternativ till det plastiga, batteridrivna, parfymdoftande som kanske ofta ligger högst upp på önskelistan. En generell regel är att undvika plast tillverkad innan 2013 då lagstiftningen för leksaker skärptes ordentligt. Om man däremot vill vara på den säkra sidan rekommenderar jag att kolla in helt giftfria alternativ, för nu finns en uppsjö med bra och väldigt roliga leksaker som är snälla både för barnen och miljön. Tyvärr tycker jag det är ganska dåligt utbud och kunskap om giftfria alternativ i vanliga leksaksbutiker. Däremot finns det många webshopar med väldigt brett och bra utbud. Några exempel på det är till exempel; Ekotjusigt, Good for Kids, Lapland Eco Store, EkoLeko och KäroLek.

Foto: Annies enkla - Giftfria leksaker

Om man inte vill köpa nytt kan man enkelt fixa en rolig prasselleksak till de allra minsta genom att knöla ner en bit bakplåtspapper i en gammal urtvättad socka och försluta den med en ordentlig knut. Eller virka en söt snuttefilt i ekologiskt garn och stoppa den med ull. Och visst är det så att det mest simpla och vardagliga så som träslevar och grytor är minst lika roliga att leka med som ”riktiga” leksaker? Ni kanske har några fina tips att fylla på med?

Lästips:
”Den onda badankan” av Katarina Johansson
Kemikaliesmart - Veckans tips för en giftfri vardag - leksaker
Ekoleko - Vilka ämnen är det som kan vara ohälsosamma? 

Länktisp till Annies enkla:
Graviditet och gifter

Tusen tack till Annie som delar med sig av inspiration och tips!


1 kommentar: