torsdag 12 mars 2015

Livet i en rosa buss med allt i en resväska

Senaste månaderna har vi båda läst och inspirerats av många minimalistbloggar och de tankar som finns i dem. Vi fortsätter i sakta gemak gå igenom lite prylar då och då. Den lätta delen av en stor garderobsutrensning är gjord - nu börjar plaggen bli svårare att göra sig av med. De flesta är sådana som man vill använda men ändå inte gör. Varför göra sig av med dem då kanske ni tänker? Jo för att iaf vi upplever att saker blir enklare när man har färre saker. Lättare hitta kläder som passar (allt passar), lättare matcha (nästan allt passar ihop), lättare att hantera tvätten. Man sitter inte och håller på plagg eller resurser någon annan skulle ha mer glädje av eller verkligen behöva.

I förra veckan gjorde vi en härlig kortsemester till Danmark. Försökte minimera packningen vilket gick bra. Började då prata om när vi jobbade för Rosabussarna som chaufför samt matansvarig och va borta sju månader i Sydamerika. Alla kläder i två stora resväskor. Inte minns man att man saknade något, utom nära och kära - och vissa ätbara ting då och då. Vi har sammanlagt bott ca ett år tillsammans under enkla förhållanden i en Rosabuss, en del hotellnätter mellan varven men samma packning. Bea Johnson med familj, www.zerowastehome.com, bor i USA men spenderar en del tid i Frankrike då Be är fransyska. Varje familjemedlem kan packa ner hela sin garderob i en resväska och ta med. Under resan hyr de ut sitt hus vilket finansierar en del av deras resa. Inspirerande men inget vi satsar på, men helt klart värt att fundera över. Bea köper nya kläder två gånger om året och då i första hand begagnat/secondhand. Gör några sökningar på "wero waste home wardrobe" för att se hur snyggt och smart det kan vara.

Det här ska vi sikta på i vår fortsatta rensning - gäller hela hushållet och inte bara garderoben.

- ha inga dubletter om det inte känns nödvändigt
- i garderoben satsa på bra basplagg man trivs i samt komplettera med några lite mer färgstarka/finare/festliga plagg. 
- tycker du inte saken är snygg/smidig/praktisk nog för att exempelvis packa med vid flytt eller längre resa kanske du kan skänka den. 
- Minska saker du har för "att det kan va bra att ha". Det mesta går att köpa eller låna just då det ÄR bra att ha...

Plåtbuss gjord av tomma färgburkar köpt i Tanzania - kopia av vår gamla rosabuss "Måns",
en Scania från 1975. Resminne som får bo kvar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar