lördag 7 juni 2014

Kardemummakaka

Den här var och är en absolut favorit här hemma. Receptet kommer fårn Es mormor. Är nöjd med idén att fästa bakplåtspappret med klädnypor när man häller i smeten i glasformen, tas bort innan man sätter in i ugnen så klart. Tidigare hade vi en sådan där klassisk tefflonform med löstagbar botten. Men den har rensats bort tillsammans med mycket av plasten i våra försök att minska kemikalierna i vardagen - speciellt de i kontakt med mat. Loppisletar efter en form i rostfritt, har sett att det finns hos webbutiker och har nyinköp som en plan B.

Kardemummakaka
5,5 dl mjöl
2 dl socker
ca 2 tsk stött kardemumma
100 gr smör
3 tsk bakpulver
2 dl mjölk

Blanda de torra ingredienserna, tillsätt sedan smält smör och rör sist i mjölken. Häll i smord form och garnera med pärlsocker och hackade mandlar, solrosfrön eller hasselnötter. Gräddas ca 30 minuter i 175 grader, använd en sticka för att se så den inte blir för degig i mitten, men man vill inte heller ha en torr kaka. Jag hade en lite mindre och högre form än tidigare så min stod inne ca 10 min extra i eftervärmen. Ett tips är att använda en potatissticka och prova om kakan är färdig eller för degig. Följer det med smet upp på stickan när man sätter den i mitten av kakan får den står kvar lite till.

Gräslöksblommor
Allt blir så mycket vackrare på ett gammalt kakfat på fot.
Pappret fästs med klädnypor.
Mortel, troligen från 1700-talet.





2 kommentarer:

  1. Ska prova mej på denna i morgon när vi får besök, men har bara mald kardemumma hemma, kan de funka? Samt hur stor form har du?
    Trevlig kväll!
    /Frida

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Frida, ber så mycket om ursäkt för att jag missat din kommentar! Formen är ca 30 cm skulle jag gissa, är den du använder lite mindre kan kakan behöva stå någon minut längre. Det är alltid bra att känna med en potatissticka i mitten om den är för degig (kommer med lite ut på stickan då). Ska uppdatera receptet med et så tack så mycket för påminnelsen =) Hoppas kakan blev god!

      Radera