tisdag 1 mars 2016

Vi har fått en lättare vardag med mindre saker


Vi fortsätter vår gemensamma rensning av saker i vårt hem, och vi känner oss lättare. Mindre tid till att plocka bland vissa grejer, som barnfamilj kommer man så klart inte undan. Vårt hem ser troligen ut som ungefär vilket annat hem som helst när man kommer hit. Vi har fortfarande en massa saker (jämfört med resten av jordens befolkning), vi har någorlunda städat men vardagsstök, vi har en del nya saker men ganska mycket gammalt. Vi har flera uthus där det fortfarande finns mycket saker vi inte använder och som behöver ses över. Sedan vi började rensa för några år sedan har den största förändringen inte varit visuell för släkt och vänner på besök – utan emotionell och funktionell för oss. Den stora förändringen har skett i garderober, skåp, lådor och vrår – områden man kanske oftast inte visar upp.

Efter ett tag blir rensning en rutin och vana. Man tar en tröja ur garderober, har den på sig en dag, kommer fram till att den inte sitter skönt och lägger den efter nästa tvätt i skänkhögen. Så småningom kommer garderoben bara innehålla bekväma kläder som passar och som man trivs i. Låter ju befängt att det inte alltid är så, varför ha en massa kläder man inte använder eller trivs i? Men handen på hjärtat så har det varit så hos oss, men det har blivit bättre. Vid nyår så vände vi på galgarna igen och rensade ut ganska många plagg som ingen av oss använd under 2015. Saknar vi något? Minns knappt vad som plockades bort… Samma sak med andra bruksföremål, böcker och textilier. Läs mer om garderobsrensning här.

Något som vi nog ska se över någon kväll snart är barnens leksaker, det har varit både födelsedag och jul. Vi sover allihop på övervåningen och på nedervåningen har vi lyxigt nog ett lekrum. Många studier visar att barn egentligen inte leker med så många av sina saker åt gången. Ett trix som vi tycker fungerar bra för oss är ”leksaksrotation”, vi har en låda i garaget med leksaker och byter då och då ut det vi har i lekrummet. Sakerna blir nya och spännande och det som inte leks med blir inte liggande stökar i lekrummet.
Frostiga hösthallon som planterades i höstas. Vi ser fram emot våren.

I dag är en härligt vit och frostig vintermorgon, men snart kan man nog säga vårvinter. Vi återhämtare oss efter lite sjukstuga och tempot är lågt, men inte på ett dåligt sätt utan på ett sätt som vi nog får försöka behålla så länge det går när vardagen börjar igen.  

2 kommentarer:

  1. Vilken inspirerande blogg ni har. Min stora passion är Återbruk av alla möjliga saker. På sista tiden har jag dock börjat försöka leva mera hållbart i andra delar av livet. Eran plastbantning är grymt inponerande! De finns sjukt mycket plast när man tänker efter.

    SvaraRadera
  2. Det där med leksaksrotation är bra. Jag tycker också att barnen blir så okreativa när det är för mycket att välja på och också när det är stökigt.
    vi har just flyttat till ett hus med dåligt med garderober och tänker att jag får ha klädrotation. Lite som kapselgarderob fast utan reglerna.
    Jag läste Rensa i Röran med Feng shui för flera år sen men det som fastnade var just att det spelar roll för hur vi mår. Det gör det ju verkligen :)

    SvaraRadera