onsdag 2 december 2015

Gröna Gredelina, ekologiska, naturliga och svensktillverkade rengöringsprodukter

Vi har under någon månad fått prova olika produkter från Gröna Gredelina. Samtliga är ekologiska, naturliga (dvs inga syntetiska tillsatser eller parfym) och tillverkade i Stockholm där företaget är baserat. Vi har provat alepposåpa, allrengöring, och ättika med lavendeldoft, solrosdiskmedel samt saltskrubb med lavendel och vanlig hederlig bikarbonat.

Alepposåpan blev en favorit, vi har haft den till att skura golv, torka av bord (i sprayflaska med vatten) samt som fotbad och babybad för småtjejerna. Den ska även gå att använda som hand och duschtvål samt för fläckborttagning men det har vi inte hunnit prova än. Gillar verkligen när en produkt kan ersätta flera andra. Allrengöringen lämnar en doft av ättika en kort stund efter den använts, vi tycker den fungerade bäst i badrum där man vill känna det extra rent. Medlet ska även fungera bra på leksaker, speglar och kakel.

Den rena ättikan har vi haft för att rengöra tvätt- och diskmaskin - med lyckat resultat. En skvätt ättika i tvättmaskinen kan ta bort den unkna doften som snabbt dyker upp om man är för långsam med att hänga upp tvätten, eller har någon liten individ som i all välmening konstant stänger alla luckor, lådor och dörrar i hela huset vilket gör att tvättmaskinen inte hinner torka ordentligt efter tvätt. Lucka och tvättfack ska egentligen öppnas och låtas torka mellan varven. 

Vi sköljer inte vår disk så noga. Lathet, miljömässigt sparar det vatten och hittills diskar vår maskin rent allt (kanske missar brända ugnsformar). Men ibland blir det en vit fet beläggning på korgarna, kanske varannan månad eller nåt (beror nog på kalkhalt m.m.). Då tar man bara en dl ättika i ett glas, ställer det på översta hyllan och kör maskinen tom. Rent och giftfritt blir det. 

Senast vi bäddade rent i sängarna ströddes bikarbonat ut på madrasserna, det fick verka en halvtimme och "dra åt sig" kvalster -  sen dammsögs det upp. Ren känsla och har man börjat göra så så vill man gärna fortsätta. Både bikarbonat och doftsatt havssalt funkar som kropps- eller ansiktsskrubb. Saltet fungerar bra i bad och fotbad då det ska göra att huden lättare kan ta upp oljan man har i vattnet. Bikarbonat kan även användas till att slipa tänderna (läst men ej provat) och tillsammans med ättika och hett vatten för att rensa avlopp. Mormors gamla husmorstips har hittat in i hemmen igen!

Gröna Gredelina ekologiska, naturliga och svensktillverkade rengöringsprodukter

Saltskrubb med lavendel och alepposåpa har bland annat använts till fotbad


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar