söndag 22 november 2015

Självhushållning i praktiken av Maria Österåker

Maria Österåker har nu släppt sin andra bok – Självhushållning i praktiken. Första boken heter ”Lev mer på mindre” och hon driver även bloggen Lev mer på mindre. Boken är full av tips för de som vill bli helt självförsörjande eller för de som liksom vi inte kan/vill eller orkar det helt ut men ändå är nyfikna och intresserade av att göra mer från grunden. Familjen Österåker bestämde sig för några år sedan att prova vara självförsörjande under en månad – något som fungerade och gav dem mersmak. Maria beskriver resan på ett bra sätt, ser inte ner på de som inte kan, orkar eller vill gå samma väg och uppmuntrar oss som funderar att våga prova i små steg.

Boken har många intressanta kapitel för en familj med trädgård – men även lite tips och trix för den som vill göra lite småsaker själv och kan odla på balkong. 

Som alltid när man läser fastnar vissa tips och andra känns inte lika lockande.
- Vi har nu blivit ännu mer intresserade av att skaffa hönor, insett att vi äter mycket ägg och att de troligen är det djur som passar oss bäst på många sätt. Ska läsa vidare i ämnet under vintern och fråga goda vänner och grannar.

- Vi funderar kring vad det kan kosta att bygga en ny jordkällare, vad man kan göra själv, var den skulle kunna ligga och hur mycket vi kan använda den. Ännu ett ämne vi nog läser vidare om under vintern.

- Vi har sedan tidigare velat prova odla svamp. Verkar både lätta och svårt på en gång. Nackdelen var att det kanske inte blir så lång skördetid som vi hade drömt om. Vi får söka mer information om det också… Men tänk vad gott! Frågan är om det blir ekonomiskt försvarbart med arbetsinsats och odlingsutrymme…

- Biodling, det vore så kul att prova men kräver mycket tid och lite ekonomisk investering. Vi håller tummarna för att våra goda vänner startar upp inom några år så att vi kan bli trogna kunder där i stället.

Självhushållning i praktiken av Maria Österåker

De nedersta är St.Victor, vi kommer satsa på den sorten nästa år med.

Mellan stenbäddarna har vi laddat för en ny bädd som kan användas nästa vår (2017)

Tjejerna låtsas köra till kompisen Signe för att hälsa på...
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar