tisdag 10 november 2015

Kryddig plommonmarmelad med julsmaker, äppelbröd samt Rekoboxen oktober

För några veckor sedan kom månadens spännande leverans av Rekoboxen! Läs mer om Rekoboxen och dess produkter här. Lycka över ekologiskt bakpulver från Reneé Voltaire som det snabbt bakades en äppelkaka med. Lantbuljongen var pricken över i när vi åt rotfruktssoppa häromdagen med potatis, morot, purjolök, jordärtkockor, palsternacka och grädde. Rålakritspulvret smakade som barndomens hockypuckspulver,  pudrade över en del av en fudgesats förra veckan men blev så där. Återkommer när vi hittat på något gott eller sett någon annan använda pulvret, det borde fungera bra i diverse bakverk, forstings och smoothies.

Oväntat och spännande var det med hel kardemumma från Urtekram, endast sett det utomlands och fick fundera på hur man kan använda under det några dagar. Sen föll det sig självklart när vi fick en stor korg med plommon från en granne, en kryddig julmarmelad!

Oktobers Rekobox med nya ekologiska produkter att testa.
Ungefärligt recept 
Julkryddad plommonmarmelad
ca 1 kg urkänade, tärnade plommon
syltsocker enligt dosering på påsen (vi tog dock lite mindre)
1-2 msk hela kardemummakärnor
5-6 kanelstänger
ca 2 tsk vaniljsocker
några "kryddstänk" av ingefära, nejlika, chiliflingor och salt

Marmeladen blev ganska rinnig vilket kanske kan bero på att det var sent plockade plommon (de smakade inte så gott att äta rakt upp och ner) samt att jag valde att ha lite mindre socker än doseringen. Marmeladen blev hur som helst annorlunda, djupt kryddig och kom verkligen till sin rätt med lite starkare ost men fungerade även som vanlig marmelad. Vi pillar bort kardemumman och kanelstängerna, de är med i koket för smakens skull. Här en bild från i går kväll då marmeladen avnjöts på nybakat äppelbröd. Äppelbrödet är ett nytt experiment som föll ut gott. För någon vecka sedan använde vi råsaftscentrifugen och gjorde äppeljuice som vi sedan lät koka/reduceras till en äppelsirap som är gott på pannkakor. När man gör juice så blir det som ett torrare äppelmos över som restprodukt. Det frös vi ner i tillplattade påsar för att ha till bakning, fungerade bra! Gör även morotsjuice då och då, det "moset" är också gott att baka på samt att ha i biffar, grytor, soppor och köttbullar. Äppelbrödet innehöll även fikon, valnötter, nejlika, kanel, pumpafrön, sesamfrön samt lite krossade pumpakärnor ovanpå (penslade med vatten först). Vår större dottern beställde dock ett nytt bröd utan nötter, blev kanske lite för stora bitar.

Julmarmelad, äppelbröd


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar