fredag 17 april 2015

Vårrensning i skogarderoben

En kväll nu i veckan satte vi oss och gick igenom alla våra skor. Hör och häpna- vi rensade ut elva par tillsammans! Ett fåtal såldes, ett par slängdes och resten skänks. Vi har fortfarande fler skor än man "behöver", får se om vi ser över dem igen i höst när vinterskor kommer fram igen.

Vi gjorde oss av med de skor som:
- Inte egentligen är bekväma och därför inte används. Här hittade vi de flesta paren vi skänkte. Man tyckte de va så snygga, rätt sköna i affären men sen började det klämma någon stans. 
- Dubletter, modeller som är för lika eller där man köpt nya, ex joggingskor, men ändå behållt de gamla (man behöver bara ett par "målarskor").
- Sådana man helt enkelt "vuxit ur" smakmässigt. Klassiska skor håller måttet men ibland gör man ju mindre smarta impulsköp som sen ligger och samlar damm och ger en dåligt samvete. Skänk så kommer de till användning. 
- Plastskor. Det finns en artikel av Naturskyddsföreningen som handlar om plast i skor och sandaler. De innehåller ofta hälsofarliga och miljöovänliga kemikalier. Har dock kvar ett par flipflopp och letar nya herrsandaler i läder. Svårt att hitta sandaler med bra dämpning i främst häl, vi har båda känningar i hälarna.
- Laga trasiga skor. Ja, något man gör för sällan. Ett par gick att laga på symaskin, några fick nya snören och ny innesula. Skor kan klackas om och lagas av skomakare vid behov, har ej gjort det själva och vet ej prisbild, men har man ett favoritpar som kan räddas är det säkert värt slantarna. 

Resterande skor borstades och smordes in med ekologisk skokräm. Vi har en burk Ottervax men ska hitta nåt bättre när den är slut. Den är bra men ska se hur det fungerar med ren kokosolja alternativt en svensk produkt. 

Naturskyddsföreningens rapport om miljögifter i plastskor

Vid nyköp ska vi försöka tänka på att som alltid satsa på kvalité. Helst ekologiskt garvat läder och naturmaterial. Vi upplever att det är klurigt med sulor och limm med mera samt att personal i butik inte alltid är så insatta i kemikaliefrågan. Men som på många andra håll ökar konsumenternas frågor och funderingar - vilket påverkar utbud. Hoppas det blir lättare att göra kloka val

Traderafyndade sporkar i eko bambu
Man kan inte bara rensa hela tiden, förra helgens loppisfynd.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar