tisdag 2 september 2014

Marknadsgodis eller marknadsnougat samt chokladkokosrutor i långpanna

På hösten brukar vi av tradition gå på Årjängs marknad. Då äts det framför allt kålsoppa och marknadsgodis. Det här är vårt familjerecept, det ger nästan en hel långpanna och fungerar bra att frysa in. Ambitionen finns att ersätta det traditionella kokosfettet med mer nyttig kokosolja - men fann inte ork att experimentera fram det i år så blev de traditionella. Här är nya receptet med kokosolja (september 2015) som är godare än nedanstående (väljer att ha kvar detta ändå).

Lagt ut receptet tidigare men här kommer det igen:
Koka i hop ett halvt paket kokosfett, 6 dl strösocker samt 1 och 1/4 dl vatten i en kastrull. Sikta 6,5 dl vetemjöl, 4 dl florsocker och 1 dl kakao i en bunke. Tillsätt en nypa salt och vaniljsocker, häll över vätskan och rör ganska snabbt till en smidig smet. Häll ut på bakplåtspapper på en plåt. Jämna snabbt och försiktigt ut till en fyrkantig kaka (brukar ej täcka hela pannan). Låt svala och skär sedan i små bitar.
Marknadsgodis eller marknadsnougat hör hösten till. Blev även chokladrutor med kokos på.
Provade på ett nytt recept jag hittat i en bok med bara långpannerecept. Fuskar lite och läger upp ett foto ur boken - som jag tyvärr ej minns namnet på. Gott blev det men en massa kakor, får bli halv sats och mindre form nästa gång. Kanske även prova minska sockermängden samt byta en del av sockret mot råsocker.

Recept på chokladrutor med kokos i långpanna
I helgen fick vi vackra äpplen av farmor och farfar till E


1 kommentar:

  1. Jag brukat köra på detta receptet utan kokosfett.http://lvdp.blogg.se/2011/may/recept-marknadsgodis-nougat.html

    SvaraRadera