tisdag 24 juni 2014

Makt Plast Gift & Våra Barn av Ethel Forsberg

Via en artikel i Svensknatur för några månader sedan fick vi nys om boken - Makt Plast Gift & Våra barn av Ethel Forsberg 2014 ISBN:978-91-978142-0-1
Makt Plast Gift & Våra barn av Forsberg.

Till skillnad från tidigare böcker som hushållet läst, innehåller den här ett fokus på maktspeket som rör kemikalieindustrin samt hur mycket konsumenters efterfrågan och ifrågasättande kan påverka, även om det går lite för trögt och långsamt många gånger. Forsberg var tidigare VD på Kemikalieinspektionen och ger i boken en beskrivning av kemikaliernas roll i vår tillvaro. Många kemikalier fyller bra funktioner men vissa är med stor sannolikhet skadliga för både vår hälsa och miljön, och dessutom inte alltid så nödvändiga eller fullt möjliga att ersätta med bättre alternativ.

Uppmaningen "Agera med kompetens och insikt, mod och kritisk blick." samt "Framtiden kräver skärpt uppmärksamhet. Kemiindustrin tar fram ett nytt ämne var tredje sekund." Fungerade på oss som en blandning av skrämselpropaganda och pepp. Vi vet att vi falerar på många många plan i vardagen vad gäller ohälsosamma kemikalier i diverse produkter och mat, men hoppas på att ha minskat mängden något med de medvetna val vi mäktar med. Ingen av oss har kemibakgrund, fixar läsa in oss på varenda sak vi ska köpa eller vill avstå från diverse bekvämligheter som finns i våra standard liv. Men ändå, så känns det som att när man är lite medveten, så handlar man för hoppningsvis i de flesta fall av ren automatik den produkt som borde vara lite bättre (enligt nuvarande råd och rön...).

Kaptiel 10 innehåller Råd och checklisor på hur man kan undvika hälsofarliga ämnen i vardagen. Har man läst lite inom ämnet tidigare är de flesta råden välbekanta men inte desto mindre viktiga. Det var bra att de var enkla, allmänna och få - samtidigt som man vill ha betydligt fler och tips på precisa produkter både att köpa och att undvika. Men där får man fortsätta utforskandet själv och läsa på om de certifieringar som finns. Boken är klart läsvärd när man behöver ett litet uppvaknande och ger dig en lista på orsaker att fortsätta kämpa på. Fakta baseras på vetenskapliga rapporter och Forsbergs personliga möten, erfarenheten och diskussioner, vilket ger boken tyngd i picknickkorgen på stranden.

Innehållsföteckning Makt Plast Gift & Våra Barn

Exempel på bokens råd och checklistor


1 kommentar:

  1. Vart finns denna att köpa? Har letat överallt på nätet men det är slutsåld överallt och många säger att det inte kommer ut i fler exemplar.. :/

    SvaraRadera