fredag 17 januari 2014

Miljövänligare plastpåsar i frysen, påsar av sockerrör

Nu har vi lyckast hitta några bra lösningar för att minska mängden mat som förvaras i plast i frysen. Sedan tidigare använder vi mycket gamla glasburkar och flaskor samt de suveräna matlådorna i glas från Biltema. Men de är ju inte optimala för att frysa in till exempel bröd, bär eller kött.

Kring jul brukar vi köpa något från WWF:s pandaförsäljare. I år hittade jag dessa påsar som ska fungera bra att frysa in i och är återförsluningsbara. Som beskrivning på deras sida står "Påsarna är tillverkade av biologiskt nedbrytbar PE-plast. De bryts ner utan att avge några skadliga gaser eller lämna några skadliga rester". Beroende på vad de används till kan man använda dem igen.

På deras hemsida Pandaförsälning.se kan ni se påsarna (art nr 45) och priset är 89 kr. Kan även tipsa om deras vattenflaska i rostfitt stål som är prisvärd jämfört med andra liknande. Nackdel är att den inte är supertrevlig att dricka ut och det blir fort repor på den vita färgen. När vi ändå är igång så är det en bra idé att byta ut slickepotten i plast mot silikon eller trä. Har ej provat de som WWF säljer och det finns som vanligt flera olika leverantörer. Vi fick fina i julklapp med träskaft, tror de är från Åhlens. Vet ej om det går att beställa varor så här års, går säkert ringa och fråga.

En till rolig sak är att en vän hittade nedbrytbara fryspåsar på Willys. Nyfiken som man är kollade jag upp Pingvin som var tillverkarna och detta står på hemsidan! Vi tar nu, som ett av de absolut första och utvalda företagen i världen, nästa steg i hållbar utveckling. Pingvins frys- och plastpåsar är framtagna och producerade med förnyelsebara råvaror. Påsarna har exakt samma unika egenskaper som traditionell plast, men är tillverkade med hjälp av sockerrör i stället för olja och gas. Tack vare denna förnyelsebara råvaran minskar Pingvin utsläppen av koldioxid, vilket bidrar till en hållbar framtid och en sundare miljö för våra barn att växa upp i.

Nu känns det som det verkligen börjar hända saker vänner! Tänk vad lite efterfrågan kan göra! Visst kan man känna sig lite dum och jobbig som konsument - men vad bra det kan bli! Ska kika vad som finns i min lokala matbutik snarast! Nästa steg borde vara att hitta en råvara som finns i Sverige då det är ont om sockerrör iaf i våra hemkrokar...

Bilderna är hämtade från Pandaförsäljnings hemsida.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar