lördag 16 november 2013

Muffins med maräng



Ett bra grundrecept på muffins som går att variera med olika smaker
125 g smör
1 ägg
2 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
Smält smör och ställ åt sidan, blanda alla torra ingridienser. Vispa ihop smör, ägg och mjölk. Blanda försiktigt alla ingridienser. Fyll muffinsformar till 2/3, gräddas i 180 grader ca 20-25 minuter beroende på storlek, använd sticka och låt svalna på galler. Dagens smaksättning var 1 msk kakao och 1 msk kardemumma. Lyxade med lite mjuk marängtopping.
Maräng
2 äggvitor
2 dl socker
Vispa äggvitorna tillsammans med 1 msk socker till ett hårt skum. Värm 2 dl socker och 0,5 dl vatten i en kastrull till ca 157 grader. Blir det varmare kommer det att kristallieras, du märker om det gör det. Jag brukar låta det koka upp på svag värme i några minuter. Vet inte hur noga det är med temeraturen egentligen. Håll ner det varma sockret samtidigt som du vispar i äggfluffet. Går fint att smaksätta, gott med exempelvis någon tesked citronsaft. Spritsa ut och sätt ugnen på grill. Ställ in en kort stund så att de får färg.



1 kommentar:

  1. Får försöka göra en glutenfri variant på dessa :) Ser så fint ut med marängen på toppen!

    /Evelina - Evelinas Ekologiska

    SvaraRadera