måndag 18 november 2013

Goda råd från gamla husmödrar




Har lånat två roliga böcker på biblioteket - Goda råd är inte alltid dyra och Goda råd för alla. Har bläddrat lite och hittat en hel del både bra och kanske mindre bra råd. Husmorsknep är inte att förakta. Här kommer några smakprov. 
  • Om man vill bli av med hallonmask ska man lägga de nyplockade hallonen i en burk med lock på och ställa i kylen. Masken kommer att krypa upp på lockets undersida.
  • Spadet från julskinkan blir perfekt till kål- och ärtsoppa (det här kan vi faktiskt gå i god för)
  • Sirap eller honung mäts upp utan slöseri om man doppar skeden eller kryddmåttet i varm vatten. För att slippa kladda med decilitermått häller man först upp mjölet, sedan gör man ett avtryck med måttet i mjölet - därefter kan sirapen hällas direkt i mjölet. (jösses vad smart!)
  • Chokladpulver/kakao kan förvaras upp till sex månader längre än vad datumstämpeln anger.
  • Marmelad ska stå luftigt och torrt i skafferiet.
  • Skär toppar av morötterna innan de läggs i grönsaksfacket, annars torkar de ut i förtid. Man ska inte förvara morötter och äpplen tillsammans, då får morötterna en besk smak.
  • Mot bilsjuka: Ta 1 msk honung 20 min innan resan och ytterligare 1 msk när du sätter sig i bilen, så slipper du kemiska åksjukemedel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar