söndag 11 maj 2014

Ekologisk solskyddskräm för hela familjen

Man kan läsa följande om solkräm i Badskumt av Katarina Johansson, en bok vi varmt rekommenderar som handlar om gifter som finns i produkter vi använder dagligen för att "göra oss rena, fräscha och snygga". Drygt 40 000 svenskar drabbas varje år av hudcancer. En solkräm i dag skyddar någorlunda mot både UVA och UVB, men de traditionella innehåller en hel del kemikalier som är mindre hälsosamma samt giftiga för djur- och växtlivet. Solskyddskrämerna går sällan genom reningsverken utan hamnar direkt i sjön när vi badar - och ansamlas där i djur och växter uppåt i näringskedjorna. Vi själva får i oss ämnena direkt via huden och våra barn via bröstmjölken. Bland annat finns ämnen som liknar det kvinnliga könshormonet östrogen. Vad effekten kan bli vet man ej men det spekuleras om genskador.

Barn har inte utvecklat sina levrar fullt och kan ha svårt at bryta ner kemikalierna, därför rekommenderar man inte att använda solskyddskrämer på barn utan fysiska skydd som skugga och kläder. Det finns en rad med kemikalier som är mindre nyttiga. Läs gärna mer i Badskumt på s.153 och framåt. Inlägget blir så fasligt långt om vi skriver ingående om allt. Det kan konstateras att den perfekta solkrämen inte finns.  Bäst är så klart att skydda sig genom att vara i skuggan och använda kloka kläder och solhatt, lyssna på vårt naturliga varningssystem - blir man rödlätt så ska man hålla sig i skuggan under resten av dagen. Vi behöver vara i solen för att få D-vitamin och genom att vara försiktiga och sola sakta så bygger kroppen upp ett eget litet skydd. Sen kan man med fördel välja ekologiska solkrämer, för att slippa de värsta kemikalierna - men använda sparsamt. 

Först tänkte vi på ren reflex köpa Eco Cosmetics solkräm för barn, SPF 50, 50ml. Men efter lite granskning blev det Eco Cosmetics SPF 50, 100ml. Den är för känslig hud, har högst solskyddsfaktor, vattenfast, inga PEG, SLS, parabener eller nanoteknik m.m. Den ska vara lätt att applicera, ej färga på kläder och fungerar troligen super även på småknattar. Den med SPF 20 har vi använt sedan förra sommaren och varit nöjda. Solstiftet är tänkt som reserv att ha i skötväska/handväska och användas till stora och små. Det finns så klart fler märken med solskydd anpassat för barn.


Ekologisk solkräm


Allra bästa solskyddet...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar