torsdag 29 augusti 2013

Mindre kemikalier i barns leksaker - Hur gör man?


Plast är i grunden hårt och det behöver tillsättas exempelvis ftalater för att göra den mjuk. Ftalater är hormonpåverkande (kan ev. ge tidigare pubertet, inlärningssvårigheter, cancerframkallande m.m.) Den goda nyheten är att de värsta ftalaterna är förbjudna i alla leksaker för barn under tre år samt det barn stoppar i munnen (napp, nappflaska m.m.) MEN - det finns fortfarande i leksaker för äldre barn samt vissa gamla leksaker. Gamla saker kan även vara gjorda av PVC. I Danmark är BPA och ftalater förbjuda i alla leksaker - hoppas det kommer bli så i Sverige också!
Hur gör man då? Ja det är klart barnen måste få ha plastleksaker att leka med och man har inte möjlihet att köpa allt ekologiskt. Plocka bort de som luktar "kemiskt" eller känns "oljiga". Mycket kemikalier (från leksaker, flamskyddsmedel från textilier m.m) samlas i damm. Så dammsug och vädra regelbundet.Källa: Handla rätt för en giftfri barndom - Lagerqvist, Ribbing, Wallis
Webbutiker som säljer bra leksaker (bara eko eller del av sortimentet):
Det finns säkert fler som jag missat. Kul att se att det finns så fina ekologiska traditionella nallar, en så får det bli framöver!
Boktips! Utkom våren 2012 och innehåller en massa bra inköpsställen (webbutiker) för när man vill köpa stövlar, skötbord m.m. Vi kommer att ha den lite som ett uppslagsverk och det kommer säkert fler fakta från boken på bloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar