Ett bra grundrecept på muffins som går att variera med olika smaker
125 g smör
1 ägg
2 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
Smält smör och ställ åt sidan, blanda alla torra ingridienser. Vispa ihop smör, ägg och mjölk. Blanda försiktigt alla ingridienser. Fyll muffinsformar till 2/3, gräddas i 180 grader ca 20-25 minuter beroende på storlek, använd sticka och låt svalna på galler. Dagens smaksättning var 1 msk kakao och 1 msk kardemumma. Lyxade med lite mjuk marängtopping.
Maräng
2 äggvitor
2 dl socker
Vispa äggvitorna tillsammans med 1 msk socker till ett hårt skum. Värm 2 dl socker och 0,5 dl vatten i en kastrull till ca 157 grader. Blir det varmare kommer det att kristallieras, du märker om det gör det. Jag brukar låta det koka upp på svag värme i några minuter. Vet inte hur noga det är med temeraturen egentligen. Håll ner det varma sockret samtidigt som du vispar i äggfluffet. Går fint att smaksätta, gott med exempelvis någon tesked citronsaft. Spritsa ut och sätt ugnen på grill. Ställ in en kort stund så att de får färg.
Får försöka göra en glutenfri variant på dessa :) Ser så fint ut med marängen på toppen!
SvaraRadera/Evelina - Evelinas Ekologiska